Zeničanin Dženis Imširović, kako kaže za sebe, izliječeni je „koronaš“. Prije nego što je saznao da je na COVID 19 pozitivan, Dženis se osjećao potpuno zdravo osim što je, kako kaže, četiri do pet dana imao laganu glavobolju.
“Moje lično korona iskustvo počinje 05.10. 2020. godine, kada sam se probudio s jakom glavoboljom, grloboljom, bolovima u prsima, temperaturom i kao da je nešto isisalo svu moju snagu. Pošto sam vikend prije bio u prirodi mislio sam da je obična prehlada, kako kažu ‘uhvatio me vjetar na planini’. Nakon dva dana počeli su jaki, strašno jaki bolovi u mišićima kakve nisam nikad prije imao, a bolovao sam mnogih bolesti i od „obične“ gripe. Ti bolovi su trajali nekih 6 dana i to je bilo najgore tokom cijele bolesti. Ne postoji položaj koji vam odgovara, ako sjednete boli vas, ako legnete boli vas, ako se bilo kako namjestite sve vas boli i to kao da vam nešto vrelo prolazi kroz mišiće, prži vas. Tako sam noćima ostajao budan do nekih 5h ujutro, a mnoge tablete protiv bolova koje sam pio mi nisu skoro pa nikako pomagale”, istakao je prof. engleskog jezika, Imširović.
Zamislite, dodaje on, bolesni ste, umori ste, spava vam se, nemate snage, ali vi ne možete ni jedan položaj da zauzmete jer vas sve boli, prži vas…
“Vjerujte, u nekim jutarnjim satima mi je dolazilo da vrištim od bolova i od iscrpljenosti. Nakon tih teških 6 dana bolovi su počeli da popuštaju, ali mi se ‘poremetio’ stomak i pojačao kašalj. Kasnije se ispostavilo da imam upalu pluća, te sam počeo da osjećam bolove u prsima i često sam gubio dah, falilo mi je zraka i nisam mogao da ga se nadišem, koliko god pokušavao da udahnem ili prilikom zijevanja nešto bi mi pritislo prsa i nisam mogao da udahnem. Jako ružan osjećaj, pomalo paničan i ne mogu ni da zamislim kako je bilo onima koji su imali gore i jače upale pluća”, prepričava nam svoje iskustvo mladi Zeničanin.
Sve pomenute zdravstvene teškoće su ga toliko iscrpile da i sam odlazak u Covid ambulatnu, koja je, navodi mladi profesor, udaljena od njegove kuće oko četiri minute pješačenja, su ga jako umarale i iscrpile. “Dolazio bih kući smoren i iscrpljen kao da sam išao na neki teški fizički rad”, istakao je Dženis. Nakon 22 dana od ustanovljenog pozitivnog nalaza na COVID 19, nema simptome ovog virusa, ali se još uvijek bori sa upalom pluća.