Zenica (arhiva)

Brojni gradovi u našoj zemlji, ali i regionu, pripremaju spektakularne dočeke Nove godine, na kojima će nastupiti poznata muzička imena. Građani, kao i po mnogim drugim pitanjima imaju različite stavove. Dok jedni smatraju da nam u vrijeme nezapamćene i galopirajuće inflacije, nije do slavlja i da ne treba novac iz budžeta trošiti na zabavu, drugi smatraju da u teškim vremenima zabave i veselje su upravo ono što nam treba da barem nakratko zaboravimo na brige.
U Zenici je planiran bogat i sadržajan novogodišnji program, dok u mnogim gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu neće biti javnog dočeka Nove godine.
U Zenici, u Novu godinu uz Amela, Divanhanu i Jelenu
Zenica i ove godine nastavlja sa realizacijom zimskog festivala „ZEnica ADventure“. Trg Alije Izetbegovića od petka, 16. decembra, postao je središte zimskih i blagdanskih zbivanja posljednjih dana 2022. godine. Svoja vrata za sve posjetitelje otvorio je i „Studengrad“, bajkoviti zimski gradić u srcu Zenice. Planirani su nastupi brojnih domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda, a kruna petnaestodnevnog festivala „ZEnica ADventure“je, kao i do sada, Centralni doček Nove godine, koji će tradicionalno biti obilježen spektakularnim ponoćnim vatrometom, ali i koncertom „Divanhane“, Amela Ćurića i Jelene Čabarkape.
Dani grada Tešnja
Petog decembra, koncertom Natalije Todorović, violinistkinje iz Banjaluke, koji je održan u Centru za kulturu i obrazovanje, otvorena je manifestacija Dani grada Tešnja. U okviru Manifestacije, koja će trajati do 28. decembra, planiran je bogat program Manifestacije a, između ostalog, planirane su promocije knjiga, izložbe, predstave, koncerti,…
Kako nam je kazala doc.dr.sc. Almina Alagić, iz Službe za društvene djelatnosti Općine Tešanj, u okviru Manifestacije Općina Tešanj finansira 20-ak događaja, a javni doček Nove godine će organizovati Udruženje “Stari grad”, na Ilirskom trgu u Tešnju.
„Blagdanska čarolija“ u Žepču
Na platou Doma kulture u Žepču, biće upriličen 11. božićno-novogodišnji sajam “Blagdanska čarolija”. Izložbene štandove su postavila brojna udruženja, poljoprivredna gazdinstva, obrtnici. Posjetitelji Sajma ovih dana mogu pronaći bogatu ponudu tradicionalnih suvenira, nakita, domaćih slanih i slatkih delicija, meda i pčelinjih proizvoda, krema i melema, te prazničnih poklona. Ove godine na Sajmu je dvadeset štandova, a svoje proizvode izlažu građani s područja općine Žepče ali i građani susjednih općina.
Kako je najavio direktor JU “Dom kulture“ Žepče Miroslav Ilić, nakon dvije godine pauze, zbog pandemije koronavirusa, ove godine će u Žepču, na platou Doma kulture, biti upriličen i tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, uz ponoćni vatromet i kuhano vino za sve posjetitelje.
U Kaknju umjesto pjevačima, novac ide penzionerima
Općina Kakanj će, umjesto muzičkoj zvijezdi za svečani doček Nove godine, novac preusmjeriti onima kojima je najpotrebniji.
“Dok moji sugrađani penzioneri s tako malom penzijom plaćaju litar ulja 4 KM, nemam srca isplatiti desetine hiljada maraka narodnog novca nekoj muzičkoj zvijezdi za dva-tri sata nastupa u novogodišnjoj noći. Tih 45.000 KM će biti iznos subvencije penzionerima za 2023. godinu. No, to ne znači da u Kaknju neće biti nikakvog programa. Imat ćemo 3 koncerta, a većim dijelom ćemo se oslanjati na domaće snage. Bit će i zabave za mališane, ali i paketića za one koje kao društvo i zajednica nikada ne smijemo zaboravljati”, izjavio je načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.
Novogodišnji program pod nazivom „Kakanjska zimska čarolija 2022“ će biti realiziran od 27. do 30. decembra, a u organizaciji JU Kulturno-sportski centar Kakanj, Centar za ekologiju i održivi razvoj i NVO Alternative u Omladinskom centru. Planirani su, između ostalog, koncerti, dječije predstave, radionice, igrokaz kojeg pripremaju djeca iz svih kakanjskih vrtića, predstava za djecu… Općina Kakanj je sponzor, a ulaz na sve sadržaje je besplatan.
Bez javnog dočeka u Visokom, Maglaju, Zavidovićima,Olovu, Doboj Jugu i Usori
U Visokom nije planiran javni doček Nove godine niti su, kako su nam kazali, u Budžetu imali planirana sredstva za tu namjenu. Javni doček Nove godine neće organizovati ni Općina Maglaj, a u periodu od 24. do 30.12.2022. godine održava se tradicionalna “Maglajska zimska čarolija” za djecu i građane.
„U okviru ove Manifestacije će biti dodijeljeno 50 paketića za djecu korisnika JU Centar za socijalni rad Maglaj. Ukupni troškovi Manifestacije, uključujući i nabavku paketića, iznose oko 2.600 KM“, kaže Arnela Tumbić, stručna saradnica za informisanje i odnose s javnošću u Općini Maglaj.
Javni doček Nove godine, niti imaju planirana sredstva predviđena Budžetom za te namjene, neće biti organizovan niti u Zavidovićima, Olovu i Doboj Jugu, kao ni u Usori.
„Općina Usora nije posebno ništa planirala već podržava samo aktivnost koju provodi više partnera iz općine“, kaže Zvonimir Anđelić, načelnik Općine Usora. Radi se o kulturno-zabavnoj manifestaciji „Advent u Sivši“, a ovogodišnji, 15-dnevni program Manifestacije obuhvata, između ostalog, klizanje na ledu, kulturno – zabavni program za sve uzraste, kuhano vino te blagdanske gastro delicije.