Listi izvozno orijentisanih kompanija, Maglaj će dodati još jednu – GST Bosnia. Krajem augusta, odnosno početkom septembra, počinje sa radom njemačka firma za proizvodnju automobilskih ABS senzora.
Firma koja će biti smještena u već postojećem proizvodnom pogonu u Liješnici, u prvo vrijeme zapošljavaće 20, a do kraj godine 40 radnika. U narednoj godini planiran je i značajniji rast broja uposlenih, najavio je ovo u Maglaju direktor firme GST Bosnia Sead Kovačević, koji se sastao sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima iz Službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva.
Bez obzira na još uvijek aktuelan problem sa korona virusom u BiH i svijetu u narednom periodu u Maglaju počinje sa radom njemačka firma GST (German Sensor Technology). Pored Njemačke i Mađarske ova firma će imati svoje proizvodne pogone u BiH u Maglaju. Firma se bavi proizvodnjom senzora za automobilsku industriju, a među naručiocima su čuvene svjetske komapnije: WV, Audi, Bosch, Mercedes, Kontinental, Ford, Hyundaji, Toyota i mnogi drugi. Prilikom boravka u Maglaju Kovačević je predstavio planove pokretanja proizvodnje, širenja kapaciteta poslovanja, a posebno pohvalio kooperativnost i angažman lokalne administracije na jednom ovako velikom projektu. „Veliko je zadovoljstvo da jedna ovako renomirana komapnija dolazi u Maglaj i mi kao lokalna vlast učinićemo sve da pomognemo investitorima koji stvaraju nove vrijednosti“, rekao je tokom sastanka načelnik Mahmutagić. Kako smo saznali, već u ovoj sedmici radnici ove firme u Maglaju odlaze na obuku u Mađarsku koja će trajati mjesec do dva.