Maglaj je bio domaćin dvodnevnom stručnom skupu bibliotekara i biblitekarki pod nazivom „Biblioteke u funkciji izgradnje društva znanja“. Stručni skup, održan u četvrtak i petak, organizovalo je Udruženje bibliotekara ZDK, u saradnji sa partnerskim bibliotekama iz Zenice, Kaknja i Maglaja. Podršku skupu dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo i Općina Maglaj.
Značajan doprinos razvoju kulture
U radu stručnog skupa učestvovali su bibliotekari i bibliotekarke gradskih i školskih biblioteka iz ZDK, Kantona Sarajevo i SBK, njih više od 30. „Ovo je prava prilika da se vidimo, razmijenimo primjere dobre prakse i da tokom ovog skupa kažemo jedni drugima šta je to dobro, a šta ne u bibliotekarstvu“, kazala je Nina Bunjevac-Salkić, predsjednica Udruženja bibliotekara ZDK i direktorica maglajske Biblioteke. Prisutnima se obratio i Marinko Tokić, pomoćnik u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. „Ministarstvo u kontinuitetu prati rad biblioteka kao i ostalih ustanova kulture na području ZDK i drago nam je da biblioteke daju značajan doprinos razvoju kulture, kako u lokalnim zajednicama tako na području cijelog Kantona, pored svoje osnovne djelatnosti“, naglasio je Tokić.
Dodijeljene nagrade najboljim bibliotekarima u ZDK
Stručni skup bila je prilika i da se dodjele nagrade najboljim bibliotekarima u ZDK. Ove godine, nagrade su dobile: Indira Lukačević, bibliotekarka iz Breze, Aida Huskić, bibliotekarka iz Tešnja i Amela Hodžić, bibliotekarka iz Zavidovića.
Doneseni zaključci
Tokom stručnog skupa doneseno je i niz zaključaka, među kojima su da se pozivaju sve stručne institucije i organizacije u oblasti bibliotekarstva, kao i sami bibliotekari da se angažuju kako bi se zaštitila bibliotečka djelatnost u školskim bibliotekama i podstakao razvoj struke u školama, da se Udruženje bibliotekara ZDK obrati Ministarstvu za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK kako bi se tražila izmjena u Pravilima o stručnoj spremi bibliotekara i pedagoškim standardima, od javnih biblioteka zahtijevaju da se više angažuju na realizaciji zakonom propisane matične djelatnosti, te na taj način ostvare koordinirajuću ulogu razvoja djelatnosti na prostoru svoje općine, da Udruženje i resorno ministarstvo za školske bibliotekare organizuju stručno osposobljavanje u periodičnim intervalima, te da se, u najskorije vrijeme, odnosno do kraja januara 2023. godine, uradi istraživanje o stanju i prilikama u bibliotekama osnovnih i srednjih škola u ZDK, kako bi rezultati poslužili kao polazna osnova za buduće korake u razvoju struke.