Nedavno je funkciju direktora Gradske biblioteke Zenica preuzeo mr. Nermin Ormanović. Iako je Gradska biblioteka Zenica već odavno pozicionirala svoje mjesto u Zenici, ipak, dolaskom novih ljudi očekuju se i nove ideje.
Pažnja usmjerena ka obrazovanju
„Pri preuzimanju dužnosti direktora Gradske biblioteke Zenica jedan od osnovnih ciljeva koji sam postavio svojim kolegama i sebi jeste da se u naredne četiri godine približimo evropskom prosjeku i to na način da još više posvetimo pažnje marketingu i prije svega sistematičnoj nabavki bibliotečke građe“, kaže Nermin Ormanović, novoizabrani direktor Gradske biblioteke Zenica, te dodaje da, kada je u pitanju starosna dob korisnika, posebnu pažnju će posvetiti srednjoškolcima i studentima. „Prvima na taj način da ćemo kroz izdavačku djelatnost pokušati objezbijediti dostatan broj lektirskih naslova kojih počesto nedostaje u svim odjeljenjima Gradske biblioteke Zenica, dok za studente, uz nabavku stručne literature, u vrijeme ispitnih rokova planiramo našu čitaonicu, koja je samo središte i srce ove biblioteke, ostaviti otvorenu i u noćnim satima, što je jedan vid ekskluziviteta u odnosu na druge biblioteke“, ističe Ormanović.


U Gradskoj biblioteci Zenica trenutno je učlanjeno nešto više od 4000 članova. U svim odjeljenjima i obaveznom primjerku Biblioteka raspolaže sa preko 100.000 bibliotečkih jedinica. Fond kojim Biblioteka raspolaže je raznovrstan, pa se naslovi mogu pronaći iz skoro svih oblasti, od beletristike do različitih vrsta stručnih oblasti kao što su medicina, arhitektura, psihologija, filozofija,…


Iako je Biblioteka ustanova koja se bavi djelatnostima iz oblasti kulture, akcenat u svom mandatu pokušat će staviti na obrazovanje. „Koliko god biblioteka bila zadužena da prati kulturna dešavanja, mi u Biblioteci najviše vremena provodimo sa studentima i korisnicima koji tragaju za nekim vidom znanja, tako da su i planovi i manifestacije usmjereni ka određenim vidovima edukacija i radionica. Svakako da će do kraja godine naše glavne preokupacije biti Ljeto u biblioteci i Mjesec knjige (oktobar), naši već tradicionalni programi“, napominje Ormanović.
I ove godine Ljeto u biblioteci
Ove godine biće organizovana i tradicionalna manifestacija Ljeto u biblioteci. Korisnici će, pored standardnih kurseva i radionica, imati priliku učestvovati u radionici uvoda programiranja, crtanja za djecu i odrasle… Kada je upitanju rad s najmlađim korisnicima Biblioteke, centralno mjesto za održavanje će biti odjeljenje Novo Radakovo, iako će, kako kaže Ormanović, i u drugim odjeljenjima biti realizovane radionice.