Brojni gradovi u našoj zemlji, ali i regionu, pripremaju spektakularne dočeke Nove godine, na kojima će nastupiti poznata muzička imena. S druge strane, mnogo je gradova u kojima neće biti javnog dočeka. Dok su jedni za zabavu i spektakularne dočeke drugima, kako zbog galopirajuće inflacije, tako i zbog ratnih dešavanja u Palestini, nije do slavlja i pitaju se da li je neophodno novac iz budžeta opredijeliti za ovu namjenu.
U Zenici će nastupiti Marija Šerifović
U Zenici će, ove godine, u novogodišnjoj noći, na Trgu Alije Izetbegovića, nastupiti regionalna zvijezda Marija Šerifović čime će, kako je istaknuto, grad Zenica biti centar muzičkih dešavanja u regionu. Pored popularne Šerifović, nastupiti će i Zeničanin Hanad Džehverović, finalista popularnog takmičenja “Zvezde Granda”. Osim toga, u toku je i tradicionalni “Zenica Adventure”.
Dijana Martinović, iz Općine Žepče, nam je kazala da je u Žepču planiran doček Nove godine na otvorenom, na platou ispred Doma kulture, s početkom u 21 sat.
Kakanj, umjesto muzičkoj zvijezdi, novac daje učenicima
U većini gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu neće biti javnog dočeka Nove godine.
„U vrijeme kada poznati muzičari novogodišnje nastupe naplaćuju po 100.000 KM i više narodnog novca, Općina Kakanj će taj iznos, plus dodatna budžetska sredstva, usmjeriti prema učenicima kako bi i u drugom polugodištu tekuće školske godine svi kakanjski srednjoškolci imali besplatne mjesečne karte. U vrijeme kada djeca Palestine svakodnevno umiru, skupocjeni vatrometi u kojima u jednoj minuti nestanu hiljade i hiljade maraka novca koji pripada narodu mogu sačekati neka druga, bolja i sretnija vremena“, kazali su iz Pressa Općine Kakanj.
Ipak, to ne znači da novogodišnjeg programa u Kaknju nema. Kakanjski mališani neće biti uskraćeni za prednovogodišnje sadržaje. Trodnevna “Kakanjska zimska čarolija” počinje u četvrtak, 28. decembra, i trajat će do subote, a planirane su brojne radionice sa djecom, izrada novogodišnjih ukrasa, druženje i slikanje sa Deda Mrazom uz topli čaj i kolačiće, velika mađioničarska predstava, novogodišnja predstava „Nevolje u radionici igračaka“, izrada novogodišnjih čestitki a, između ostalog, planirana je i kreativna radionica sa osobama treće životne dobi.
Bez javnog dočeka u Visokom, Tešnju, Usori i Maglaju
Grad Visoko neće organizovati javni doček Nove godine, kao ni Općina Tešanj i Općina Usora.
„Međutim, postoji niz manifestacija koje se održavaju u ovo blagdansko vrijeme, kao što su Advent u Sivši, glavni organizator je MZ Sivša, zatim malonogometni božićni turniri, čiji su organizatori MNK Usora i Udruženje građana za sport i kulturu. Bit će održan i Humanitarni koncert za bolesnu djecu Usore, organizator je MZ Alibegovci, te još nekoliko koncerata i drugih brojnih sadržaja“, rekao nam je Zvonimir Anđelić, načelnik Općine Usora.
Već niz godina, ni u Maglaju se ne organizuje doček Nove godine na otvorenom, ali posljednji dani kalendarske godine već tri godine su u znaku „Maglajske zimske čarolije“, čiji je organizator Općina Maglaj. Brojna dešavanja već su organizovana u novom Gradskom parku koji plijeni pažnju svojim uređenjem i svjetlosnim ukrasima. Uz bogatu i raznovrsnu ponudu, Maglajlije su mogle uživati i u kvalitetnom muzičkom programu a, za sami kraj, u petak 29. decembra, od 19,30, organizatori najavljuju posebno veče. Po prvi put grupa privrednika i sportskih klubova udružila se i za sve građane organizuje Zimski gastro sajam. Ovo veče bit će kruna “Maglajske zimske čarolije”, a muzički gost bit će popularni Adi Begić.