Osnovna škola „Alija Nametak“ protekle sedmice prigodnom manifestacijom svečano je otvorila školski sportski stadion čiju je izgradnju finansirala kompanija ArcelorMittal Zenica u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Vladom ZDK i Školskim odborom OŠ “Alija Nametak” Pehare. Izgradnja igrališta sa pratećom infrastrukturom i rekvizitima koštala je 250.000 KM, a najveći dio sredstava osigurao je vodeći bh. proizvođač čelika, dok je Vlada ZDK putem resornog ministarstva finansirala izradu projektne dokumentacije i dio radova.
Moderan i multifunkcionalan stadion
Novootvoreni sportski tereni u Peharama od izuzetnog značaja su kako za učenike i mlade sa ovog područja tako i za lokalnu zajednicu i nevladine organizacije.
„Svaka izgovorena riječ je suvišna, izuzev riječi hvala. Hvala u ime učenika, nastavnika i lokalne zajednice Kompaniji ArcelorMittal, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao i Vladi ZDK što su u ovim teškim vremenima prepoznali potrebe naših učenika i naše lokalne zajednice, te nam poklonili ovaj vrijedan dar“, kaže Dijana Čerim, direktorica Škole.


Svečanosti su prisustvovali generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikha Mehta, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić, ministar pravosuđa i uprave ZDK Nebojša Nikolić, predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK Jasmin Duvnjak, članovi MNK „Drugari“, te nastavnici i učenici Škole.


Za doprinos u realizaciji ovog značajnog projekta predstavnici Škole, direktorica Dijana Čerim i predsjednik Školskog odbora Jasmin Imamović, uručili su prigodne poklone, plakete i zahvalnice. Plakete su uručene generalnom direktoru kompanije ArcelorMittal Nikhilu Mehti i ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahiji Kozliću. Zahvalnice su uručene Jasminu Duvnjaku i Suadu Kaknji za veliku podršku u realizaciji projekata na Područnoj školi „Jezera“ u Gornjoj Gračanici.
„Od 1975. godine pa do sada realizovano je nekoliko bitnih projekata za našu školu. Međutim, ovo je veoma značajan projekat za nas. I u narednom periodu realizovat će se još jedan projekat koji će doprinijeti da naša Škola bude jedna od najljepših u Zeničko-dobojskom kantonu. Izgradnjom školskog stadiona imat ćemo jedan moderan i multufunkcionalan stadion gdje će učenici i mladi imati priliku igrati mali nogomet, odbojku, rukomet. Stadion će koristiti i kulturno-umjetnička društva sa ovog područja i mjesne zajednica za održavanje kulturno-umjetničkih i zabavnih programa“, kazao je Imamović, ističući da mu je posebno zadovoljstvo što su svečanosti otvorenja stadiona prusustvovali i članovi Malonogometnog kluba „Drugari“.
Poslije zvaničnog dijela programa, na novoizgrađenom stadionu „Drugari“, investitori, predstavnici škole i predstavnik MNK „Drugari“ otkrili su tablu sa nazivom stadiona koji će nositi ime „Drugari“, a nakon svečanosti je organizovana revijalna utakmica.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju