Crveni križ Grada Zenica u 2023. godini realizovao je brojne aktivnosti koje imaju za cilj pružiti pomoć građanima Zenica među kojima se ističu akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Svake godine, u saradnji sa Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica, prikupe velike količine doza krvi.
Zadovoljni realizovanim akcijama

Hodžić

Prema riječima Mirele Hodžić, sekretarke Crvenog križa Grada Zenica, u protekloj godini realizvano je 17 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a prikupljena je 351 doza krvi.
„Praksa Crvenog križa Grada Zenica je da svakog mjeseca organizuje minimalno po jednu akciju za građanstvo, ali tu su razne institucije, firme i škole koje nam se pridruže što na kraju rezultira da imamo više akcija u mjesecu pa smo tako realizovali 17 akcija u prošloj godini. Broj prijavljenih kroz akcije za dobrovoljnog darivanja krvi iznosio je preko 420 građana, a prikupljena je 351 doza krvi. Time smo ispunili naš godišnji plan broja doza krvi koje smo prikupili kroz akcije, što ne predstavlja potrebe pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica. Ipak, to je plan Crvenog križa uzimajući u obzir sve ljudske i materijalne kapacitete kao i uključenost drugih“, kaže Hodžić istakavši da je Crveni križ Grada Zenica, sa dva uposlenika i određenim brojem volontera, zadovoljan realizovanim akcijama u protekloj godini.
„Ovom prilikom, istakla bih i dvije akcije koje smo održali u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici. U njihovim prostorijama smo održali akciju, a posjećenost je bila izuzetno dobra. Cilj Crvenog križa je da podmlađuje dobrovoljne davaoce krvi kao i da se sve više mladih i studenata odaziva akcijama i zaista smo na Filozofskom fakultetu naišli na spremnost i inicijative za realizaciju akcije. Također, moram spomenuti i uposlenike Elektrodistribucije Zenica, Kazneno-popravnog zavoda Zenica, ArcelorMittala Zenica te kasarne 7. muslimanske brigade koji kontinuirano daruju krv“, ističe Hodžić.
Animacija građana
Crveni križ Grada Zenica će u ovoj godini nastaviti raditi na animaciji građana na dobrovoljno darivanje krvi. Pored nastojanja da svaki mjesec realizuju jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, za sve davaoce obezbijede obrok zahvale te zbrinjavaju dobrovoljne davaoce krvi ukoliko su u socijalnoj potrebi kroz socijalni program.
„Darivanje krvi nosi brojne benefite, a da biste darovali krv moraju se ispuniti određeni kriteriji. Cilj animacije je da građani saznaju ko može darovati krv, da je to dobrovoljni i humani čin, da darivanje krvi taje 15 minuta ali i da je besplatan ljekarski pregled uz određivanje krve grupe. Velika je zabluda da osobe koje imaju tetovažu ili pirsing ne mogu darovati krv, samo je potrebno da prođe šest mjeseci od bušenja tijela ili tetoviranja. Vidimo pomak i povećanje uključenosti mladih u program darivanja krvi. To može i bolje, ali odlazak mladih iz države se reflektuje i na ovaj program. Crveni križ nastoji na sve načine da animira mlade i zdrave osobe od 18 do 65 godina da daruju krvi te da razbijemo zablude“, kaže Hodžić.