Nagrađeni na 21. Festivalu

Nakon dvogodišnje pandemijske „pauze“, od marta mjeseca i prestanka mjera, Bosansko narodno pozorište Zenica se vratilo u normalan ritam rada. Vrijedi napomenuti da je BNP Zenica jedino pozorište u BiH koje je i tokom pandemije redovno igralo predstave, kako reprizne, tako i premijerne uz, u to vrijeme, poštivanje svih propisanih mjera. U protekloj sezoni 2021/22., koja je većim dijelom realizovana u pandemijskom vremenu, BNP Zenica je odigralo 134 predstave, od čega šest novih, premijernih naslova. To su brojke na koje, pogotovo imajući u vidu vanredne uslove, mogu biti ponosni.
Šest premijera
-Predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene su, također, redovno izvođene. Naravno, i u tom segmentu smo se morali prilagoditi postojećim mjerama, te smo i izvedbe predstava za djecu imali uglavnom na našoj Maloj sceni. U protekloj sezoni predstave DOLS-a je pogledalo nešto više od 5.000 mališana, kako zeničkih vrtića i škola, tako i vrtića i škola gradova i općina koje gravitiraju Zenici -kaže za Našu riječ Elvir Škiljo, šef marketinga i prodaje BNP-a.
Većinu izvedbi u protekloj sezoni su imali s ograničenim brojem gledalaca, dozvoljen broj publike se kretao od 50 do 100. Sve izvedbe u tom periodu su bile popunjene, što je i svojevrstan socijalni fenomen, imajući u vidu pandemiju. Uzimajući u obzir i period nakon popuštanja mjera, popunjenost predstava na svim scenama u sezoni 2021/22. je bila oko 80%.
– Segment aktivnosti BNP-a koji je najviše trpio pandemijske uslove jesu upravo Gostujuće predstave. Iste je bilo teško realizovati zbog ograničenog broja publike, ali smo ipak uspjeli u protekloj sezoni odigrati 34 gostujuće predstave, a najviše zahvaljujući 20. i 21. Festivalu bosanskohercegovačke drame, koja su se desila na početku, odnosno na kraju sezone. Kad govorimo o programima (koncertima, izložbama, promocijama i sl.), slučaj je kao i s gostujućim predstavama – imali smo smanjen broj sadržaja u odnosu na sezone u kojima smo normalno radili. U sezoni 2021/22. realizovali smo 54 programa -kaže Škiljo te dodaje da je zeničko pozorište u sezoni 2021/22. imalo šest premijernih naslova, četiri za odraslu publiku i po jednu premijeru za najmlađe i omladinski uzrast. Premijerne izvedbe za odrasle bile su predstave: Siročad, Ugasimo svjetlo, Kuća i Tri dana. Premijera za djecu: Idemo na izlet, dok je premijera za mlade bila predstava: Oslobodimo umjetnike.
Održana dva festivala bh. drame
– Ono što svakako treba istaći (kuriozitet) je da smo u sezoni 2021/22. realizovali dva festivala bh. drame – Dvadeseti, jer smo, zbog pandemije, morali pomjeriti s mjeseca maja na septembar 2021., te Dvadeset i prvi, koji se desio u stalnom terminu – juni 2022., na kraju sezone. Također, u BNP-u Zenica je relizovalo većinu programa obnovljenog 25. MKM „Zeničko proljeće“ -kazao je Škiljo na kraju.