Međunarodni atletski miting „Zenica 2023“, jedan od najvećih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini, a koji organizira Atletski klub Zenica, ove će godine biti održan u srijedu, 7. juna, s početkom u 16 sati. Atletski stadion „Kamberovića polje“ će ugostiti takmičare iz BiH i svijeta u osam muških (100 m, 800 m, 3.000 m, vis, dalj, kugla, disk i koplje) te sedam ženskih disciplina (100 m pr., 100 m, 400 m, 1.500 m, dalj, kladivo i disk) te izvan oficijelnog takmičarskog programa juniore u trci na 200 m, kao i djevojčice 2010. godište i mlađe u trci na 300 m.
Najatraktivnija disciplina: muška kugla
Na početku jučer (ponedjeljak, 5. juni) održane pres konferencije, predsjednik Organizacionog odbora mitinga Suad Kaknjo je istakao da se Miting ove godine održava u veoma gustom kalendaru.
– Ostalo je nešto više od dva mjeseca do početka Svjetskog prvenstva i održava se jako puno mitinga na kojim atletičari još uvijek „jure“ norme i utoliko je naša organizacija bila teža i zahtjevnija. I ove godine će najatraktivnija disciplina i s najjačom konkurencijom biti muška kugla s tim da niti druge discipline nisu zanemarive. U kugli imamo tri olimpijca koji traže daljinu od 22 metra, to su: Filip Mihaljević, Armin Sinančević i naš rekorder Mesud Pezer -kazao je Kaknjo te dodao kako je uvjeren da će miting, u organizacionom smislu, proteći u najboljem redu. Na kraju se zahvalio svim sponzorima među kojima je posebno istakao Vladu ZDK.
Direktor Mitinga Aziz Kevelj istakao je da su ove godine prijavljena 133 atletičara i atletičarke iz 11 zemalja.
– Prema kvaliteti takmičenja ne zaostajemo u odnosu na ranije godine. Izuzetno je bilo teško doći do atletičara zbog natrpanog kalendara, nešto smo uspjeli svojim poznanstvima i prjateljstvima. Nadam se da će Miting zadovoljiti ukuse i afinitete publike i sportskih radnika. S nama će biti sportisti iz zemalja okruženja, SAD-a, Kanade, Venecuele, Rumunije i Kenije -kazao je, između ostalog, Kevelj.
Predstavnik JP-a za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica Elvir Krehmić je potvrdio da su pripreme za ovo takmičenje trajale skoro mjesec i pol dana te je u toku sami finiš priprema za Miting. Iako vremenske prilike u posljednje vrijeme nisu bile zadovoljavajuće, sva borilišta će biti spremna za takmičenje.
Dejan Mileusnić će se i ove godine u svom rodnom gradu takmičiti u disciplini bacanje koplja.
– Otvorio sam sezonu s daljinom 77.60 m nakon pauze od dva mjeseca zbog rupture lista. Mislim da sam spreman, osjetim malo vremensku razliku jer sam tek stigao iz Amerike ali to će do srijede sve biti odlično i nadam se daljini iznad 80 metara -istakao je Mileusnić.
Višestruki učesnik najvećih svjetskih atletskih takmičenja, državni rekorder i član AK Zenica, Mesud Pezer na početku izjave je spomenuo rezultate s otvaranja sezone: 21,15 m u Baru, 20,60 m u Splitu, 20,23 m Halle i 20,24 m u Slovenskoj Bistrici.
– Nakon dobrog početka sezone imao sam mali problem s povredom. Nategao sam tetivu kažiprsta nakon takmičenja u Splitu i tu povredu vučem već 25 dana. Redovno idem na terapije i nastojim da ne propuštam treninge. Nabio sam ekstra snagu u teretani, tehnički sam jako dobar ali moram da bacam „s dlana“ zbog te povrede. Nakon ove press konferencije idem u Banja Luku da odradim par terapija i da vidim hoće li biti moguće da bacam na našem mitingu. Svim srcem bih volio da nastupim jer ovo je poseban miting za mene. Imam veliku želju ali vidjet ćemo nakon terapija šta će biti -kazao je Pezer.
Na kraju press konferencije je istaknuto da Amel Tuka još uvijek nije potvrdio svoj nastup zbog nedavno zadobijene povrede.
Nagradni fond
Deset najboljih rezultata bit će nagrađeno iznosima od 50 do 1.000 eura, koliko će dobiti takmičar s najvrednijim rezultatom bodovanim po svjetskim tablicama, a nagrađeni će s po 150 eura za prvo, 100 eura za drugo te 50 eura za treće mjesto biti nagrađeni takmičari i takmičarke u svim disciplinama zvaničnog programa.