Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) i ove godine koordinira Evropskom manifestacijom Noć teatra – Noć teatra BiH 2020. Noć teatra BiH 2020. bit će organizovana u subotu, 21. novembra 2020.
Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično. Sva događanja u sklopu ove manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.
– Očekivali smo ove godine da će odziv biti u skladu s općim stanjem i pandemijom. Bili smo svjesni da rizikujemo samom odlukom da održimo Noć teatra BiH, jer su mnoge evropske zemlje odustale. U skladu sa svim što nam se dešava, zadovoljni smo i nadamo se da će svi programi biti održani -kaže Merima Handanović, koordinatorica ove manifestacije za BiH ispred BNP-a.
– I prethodnih godina smo imali online aktivnosti a sad će ih biti više. Naravno da nismo sretni što vrata pozorišta neće biti otvorena kako smo navikli, ali važno je da pokažemo da pozorište nije zaboravljeno ni nevažno u ovim teškim vremenima. Ove godine nekako najviše osjećamo pokretački duh i dobru energiju iz pozorišnih i kulturnih ustanova. Organizujemo Noć teatra sa samo još četiri evropske zemlje i znamo da činimo pravo stvar, jer smo preumorni od loših vijesti, nesreća, jer zbilja želimo u pozorište -rekla je Handanović na kraju.
Noć teatra integrira Bosnu i Hercegovinu i njene teatarske i umjetničke organizacije u jedinstvenu evropsku porodicu kulture i teatra.