Ovogodišnji Internacionalni festival edukativnog teatra (IFET), čiji je domaćin Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP), zbog okolnosti koje su izazvane pandemijom virusa COVID-19, kao i većina kulturnih manifestacija, održava se u izmijenjenom obliku. Šesto izdanje IFET-a traje od 5. do 27. decembra a prošlog vikenda su na hinter-bini BNP-a izvedene dvije predstave „Mladi u doba korone“ i „Prije nego dijete zaspi“.
– Ove godine imamo devet programa. Zbog kompletne situacije i mjera koje moramo poduzeti, odlučili smo se da ove godine Festival ne traje pet dana nego će se predstave izvoditi četiri vikenda mjeseca decembra. U programu su predstave BNP-a i naših partnera kao što su „Studio Teatar“ Zenica, „Pozorište lutaka“ Mostar, najavljujemo i Pozorište za djecu iz Kragujevca, Kulturnu scenu „Male stvari“ iz Trebinja i Dramski studio „Dada“ iz Čakovca -kaže direktor BNP-a, Miroljub Mijatović a potom dodaje da u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ili drugačije regulacije na graničnim prijelazima predstave gostujućih pozorište će biti emitovane na zvaničnom kanalu BNP-a.
U nedjelju, 13. decembra će biti premijerna izvedba omladinske predstave „Most“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.
Smotra dramskog stvaralaštva osoba s invaliditetom, odnosno s poteškoćama, kao i Smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK koja su bile bitne aktivnosti ovog festivala će se održati tek na proljeće 2021. godine kad će se održati na otvorenom prostoru.
– U ovom vremenu je posebno bitna naša komunikacija sa zeničkim vrtićima, kako javnim tako i privatnim. Ove godine ti mališani neće doći u goste pozorištu nego će BNP prisutan u njihovim prostorijama. Tokom cijelog Festivala, u vrtićima koji imaju tehničke mogućnosti će se prikazivati predstava „Prodani smijeh“ -rekao je Mijatović.
– Naš ovogodišnji festival neće imati internacionalni karakter, a zbog preporuka izdanih školama da se ne organiziraju vannastavne aktivnosti, uskraćeni smo i za Smotru dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK. Razmišljali smo da li da ovogodišnje Smotre (Smotru dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK i Smotru dramskog stvaralaštva osoba s poteškoćama, op.a.) prebacimo online, potom da li da bude organizirana kao smotra recitatorskih ostvarenja i sl., ali smo se odlučili da ipak sačekamo toplije dane i tad je organizujemo na otvorenom ako se situacija ne promijeni -kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP-a.
Predstava bi bila plakatirana na vrtićima a djeci podijeljene ulaznice, od strane odgajatelja bi bili upoznati s bontonom u pozorištu, i sve će biti učinjeno kao da zaista prisustvuju jednom pozorišnom činu. I prisustvovat će, ali predstava će biti emitovana putem projektora ili na televizijskim ekranima u vrtiću.