Od 27. do 30. septembra, Tešanj je domaćin, 17. po redu, Međunarodnog sajma privrede, jedne od najznačajnijih privrednih manifestacija u Bosni i Hercegovini.
U povodu predstojećeg 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj- BiH 2023, protekle sedmice je održana i press konferencija. Kako je kazao Semir Kantić, predsjednik OO Sajma, ove godine se očekuje 500 izlagača, od čega je 66% domaćih a 34% stranih. “Ovogodišnji izlagači su kompanije iz oblasti: metaloprerada, mašinska industrija, drvna industrija, auto-industrija, prehrambena industrija, građevinarstvo, elektroindustrija, hemijska industrija, tekstilno-kožarska industrija, industrija iz oblasti ekologije, informacione tehnologije, industrija usluga, poljoprivredni sektor, turizam, i kompanije iz javnog sektora”, rekao je Kantić.
Niz popratnih aktivnosti, kao što su jačanje saradnje lokalnih zajednica, potvrde prisustva i novih ugovora o saradnji privrednih komora iz BiH i okruženja, B2B sastanaka, panel diskusija na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, te nekoliko novina daju dodatnu dimenziju sajamskoj manifestaciji. „Iz godine u godinu smo organizovali sajam, na način da smo pomjerali granicu, u organizacionom, kadrovskom, finansijskom, političkom i svakom drugom smislu”, poručio je Izudin Ahmetlić, u ime NO UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.
Prepoznavajući važnost i značaj održivog razvoja i energetske tranzicije, centralna tema ovogodišnjeg Sajma je “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”. “Želimo da pratimo trend koji je zavladao svijetom, Evropom, da jednostavno vidimo kako i na koji način ćemo ovdje poboljšati svoju energetsku efikasnost i kako pojednostaviti te stvari”, kazao je Edin Jabandžić, član UO UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.
Zemlja partner Sajma je Mađarska. Uz neizostavnu podršku Općine Tešanj kao partnera, prvi put u sajamskoj organizaciji ostvarena je saradnja i partnerstvo kroz status “Grad partner sajma – Grad Živinice”. „Ovogodišnji Sajam privrede u Tešnju očekujemo u vremenu najvećih investicija na prostoru općine Tešanj, gradnji koridora Vc i završetka nekih investicija koje su jako bitne za ekonomski razvoj ovih prostora. Ovogodišnji Sajam privrede u Tešnju očekujemo sa najvećim brojem poslovnih subjekata u prethodnih 20 godina, oko dvije milijarde prometa fiskalnih uređaja i oko 500 miliona KM izvoza, najvećim dijelom u zemlje EU“, rekao je Suad Huskić, načelnik Tešnja.
Prisutnima su se, na press konferenciji, obratili i Krisztián Pósa, ambasador Mađarske u BiH i Began Muhić, gradonačelnik Živinica.