Od 21. do 24. septembra, Tešanj je domaćin, 16. po redu, Međunarodnog sajma privrede. Riječ je o najvećem poslovnom sajmu u Bosni i Hercegovini koji, nakon dvogodišnje pauze, ponovo otvara vrata za poslovne subjekte BiH i regiona.
Sajam će biti održan na lokalitetu Kraševo, uz magistralni put Doboj-Banja Luka, a organizator Sajma je Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj. Kako organizatori kažu, sve je spremno za ovogodišnji Sajam. Očekuje se oko 300 izlagača, a sajamski prostor bit će na oko 5.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora i preko 10.000 kvadratnih metara otvorenog prostora.


Podrška Vlade ZE-DO kantona
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Odluku o sufinansiranju manifestacija i sajmova, za koju je na javni poziv pristiglo devet prijava, od kojih je “šest bilo urednih”.
Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da je odobreno ukupno 120.000 KM, a pojedinačno najveći iznos, i to 100.000 KM, odobren je Sajmu privrede Tešanj, koji će se održati iduće sedmice.
“Mislim da su značajna sredstva. Znamo da tešanjski privrednici, sama privreda u Tešnju, dosta participira u razvoju ZDK-a i same države BiH. Privrednici iz Tešnja daju veliki doprinos i punjenju budžeta ZDK, kroz uplatu javnih prihoda”, naglasio je Jelić.
Zbog pandemije koronavirusa, ovaj sajam, jedini te vrste na području ZDK-a, nije održavan protekle dvije godine.


„U okviru Sajma će biti organizovane i panel diskusije. Tema centralne panel diskusije je „Globalna ekonomska kriza – uticaj na BIH i zemlje regiona“. Popratne panel diksusije podrazumijevaju prezentacije javnih preduzeća, kao i sponzora, banaka, donatora, prijatelja Sajma“, kazala nam je Berina Šišić, sekretarka Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj.
Ceremonija svečanog otvaranja Sajma bit će održana u srijedu, 21. septembra, u 10:30 sati, a Sajam će, svečanim presjecanjem vrpce, otvoriti: predsjednik Udruženja privrednika Semir Kantić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ambasador Rumunije u BiH NJ.E. Anton PĂCURETU, rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić. Prisutnima će se, na ceremoniji svečanog otvaranja, pored nabrojanih, obratiti i: ministar privrede ZDK Zlatko Jelić i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić.
„Sajamski kapaciteti su popunjeni. Veliki je interes izlagača. Planiran je bogat i sadržajan konferencijski program. Važno je spomenuti da je preko 90% izlagača iz proizvodnog sektora. Za građanstvo će biti organizovana besplatna vozna linija autobusima, kako bi mogli posjetiti Sajam“, kaže Šišić.