Grijna sezona, za one koji su u sistemu daljinskog grijanja, već je počela u većini bh. gradova. Pored toga da li će imati stabilno grijanje, građani se pitaju i da li će, zbog trenutne situacije, doći do povećanja cijena usluge daljinskog grijanja.
U Zenici i Kaknju cijene grijanja ostaju nepromijenjene
Za korisnike daljinskog grijanja iz grada Zenice i naselja Nemila isporuka toplotne energije, u skladu sa „Odlukom o zagrijavanju grada Zenice“, počela je 15. oktobra. Cijene grijanja u sezoni grijanja 2022/23. godina ostaju nepromijenjene u odnosu na prethodne sezone grijanja, a i iz JP “Grijanje” Zenica su pozvali građane da se priključe na sistem daljinskog grijanja, jer će, kako su kazali, od ove grijne sezone sa novim izvorom „Toplana Zenica“ imati kvalitetnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije te najpovoljniju cijenu grijanja.
Usluge grijanja građani na području grada Zenica mogu plaćati tokom sezone (šest mjeseci) ili tokom cijele godine, te su, u skladu s tim, formirane i cijene. Cijena grijanja stambenih prostora u kojima nije ugrađen kalorimetar iznosi 2,40 KM/m², bez PDV-a, odnosno 1,20 KM ukoliko potrošač plaća isporučenu toplotnu energiju na 12 mjeseci, a cijena grijanja stambenog prostora u kojem se količina isporučene toplotne energije mjeri kalorimetrom iznosi 94,36 KM/MWh, bez PDV-a. Kada su u pitanju poslovni prostori, cijena iznosi 4 KM/m², bez PDV-a, odnosno 115,32 KM/MWh, bez uračunatog PDV-a, za poslovne prostore u kojima se količina isporučene toplotne energije mjeri kalorimetrom.
Na osnovu Odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora u Kaknju daljinskim grijanjem i Uslova za isporuku i preuzimanje toplotne energije iz daljinskog grijanja, isporuka toplotne energije iz sistema daljinskog grijanja traje od 01.oktobra tekuće godine do 30. aprila naredne godine. „Obzirom da smo na vrijeme izvršili sve neophodne pripreme na sistemu daljinskog grijanja, u skladu sa Odlukom o zagrijavanju, sezona grijanja 2022/2023., je zvanično počela 01.10.2022. godine. Kada je u pitanju isporuka toplotne energije u sezoni grijanja 2022/2023., isporuka je kontinuirana prema svim objektima koji su na sistemu daljinskog grijanja. Također isporučujemo dovoljne količine toplotne energije prema objektima koji su na sistemu grijanja“, kazao nam je Husein Čizmić, šef Službe distribucije i održavanja u JP „Grijanje“ d.o.o. Kakanj.
Uslugu daljinskog grijanja u Kaknju koristi 3.400 fizičkih lica i 295 pravnih lica. „Kada je u pitanju cijena usluga zagrijanja za fizička lica, paušalna cijena je 1,70 KM/m2 bez PDV-a, a po utrošku, fiksni dio iznosi 20 % paušalne cijene iskazane u KM/m2 i varijabilni dio 0,05 KM/kWh, bez PDV-a“, kaže Čizmić.
Sezona grijanja u Žepču je započela 15.10.2022. godine i traje do 15.04.2023. godine.
„Isporuka toplotne energije se odvija uredno, uz manje probleme u podstanici jedne stambene zgrade. Rješavanje problema je u tijeku“, kaže Mirko Šumić, direktor JP „Komunalno“ Žepče. U sistemu daljinskog grijanja u Žepču trenutno je 87 poslovnih korisnika i 881 stan. „Cijena grijanja za stanove je 2,5 KM/m2 + PDV, a za poslovne prostore 4,68 KM/m2 + PDV. U tijeku su aktivnosti na povećanju cijene grijanja za oko 30%“, kaže Šumić.
Za korisnike gradskog grijanja u Zavidovićima, grijna sezona 2022/23. godine počela je 14. oktobra, a u Tešnju 13. oktobra. Iz JP „Toplana“ Tešanj su obavijestili korisnike da se, od ove sezone, cijena grijanja povećava za 20% za sve kategorije potrošača.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju