U sklopu projekta „Aktivne mjere zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu za 2023. godinu“, a koji se realizuje u okviru Programa sufinansiranja obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada ZDK u 2023. godini, u četvrtak je, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, održana finalna konferencija, s ciljem prezentacije uspješne implementacije projekta.
Rezultati projektnih aktivnosti
Projekat, koji je finansiran je od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, implementira Privredna komora ZDK. „Zahvaljujemo se i svim akterima koji su doprinijeli uspješnosti implementacije ovog projekta, a to su: kompanije, obrazovne institucije, na čelu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Služba za zapošljavanje ZDK, nezaposlene osobe i vi, mediji, koji pratite i redovne i projektne aktivnosti Privredne komore ZDK“, kazala je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.
Rezultati do sada implementiranih projektnih aktivnosti su, kazala je Babić, brojni. „U prethodnom periodu, implementirajući projekte u oblasti aktivnih mjera zapošljavanja, PK ZDK, zahvaljujući sinergiji svih pomenutih aktera, je uspjela da podigne i izgradi standarde kvaliteta osposobljavanja odraslih, zatim da izradi programe za osposobljavanje za zanimanja zavarivač, CNC operater, šivač i obrađivač plastike. Pored navedenog, u toku implementacije različitih projekata u ovoj oblasti, podigli smo i kapacitet osoblja Privredne komore, kako bi mogla voditi i organizirati sve ove procese. Ono na što smo posebno ponosni u Privrednoj komori jeste to da smo u prethodnom periodu postigli samoodrživost. Dakle, za njegovu implementaciju više nije potrebna podrška stranog donatora, obzirom da su domaći donatori, Federalni zavod za zapošljavanje i Vlada ZDK, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, prepoznali njegovu važnost, kao i sposobnost PK ZDK da uspješno realizuje ove projekte“, kazala je Babić.
Privredna komora, istakla je Babić, kontinuirano potpisuje i memorandume o saradnji sa Vladom ZDK, u kojima je jedna od tačaka saradnje i zajedničko djelovanje u oblasti Aktivnih mjera zapošljavanja – neformalno obrazovanje odraslih. „Sve ovo radimo kako bi doprinijeli unapređenju kompetencija nezaposlenih osoba, njihovom zapošljavanju i kako bi doprinijeli konkurentnosti kompanija u ZDK“, istakla je Babić.
Sekretar Privredne komore ZDK, Nedžad Jusufhodžić, ujedno i projekt menadžer za ove projekte, je istakao da je kroz projekat Aktivne mjere zapošljavanja u ZDK za 2023. godinu 35 nezaposlenih osoba prošlo teorijsku obuku za ciljana zanimanja u četiri srednje škole sa područja ZDK i praktičnu obuku u kompanijama, u kojima su ostvarili i zapošljavanje. „Bitno je istaći da je 12 CNC operatera obučeno i zaposleno, što je jedan pozitivan trend. Pored toga, u toku 2023. godine kroz ovaj projekat je obučeno i zaposleno i 11 zavarivača, sedam obrađivača plastike i pet šivača“, rekao je, između ostalog, Jusufhodžić, ističući da je u prethodne četiri godine, otkako se kontinuirano i provode ovi projekti, 166 nezaposlenih osoba uspješno završilo teorijsku i praktičnu obuku, te su zaposleni u kompanijama u ZDK.
Brojni benefiti
Ministar za rad, socijalnu politike i izbjeglice ZDK Antonio Šimunović je kazao da, kao Vlada, podržavaju ovakve projekte, koji su veoma bitni i društveno pozitivni. „Svako radno mjesto koje osiguramo jeste i jedna osoba manje na biroima za zapošljavanje, što je nama svima i cilj. Ministarstvo za rad, socijalnu politike i izbjeglice je uvijek podržavalo ovakve projekte, i ubuduće ćemo, a Privredna komora je uvijek bila pouzdan partner“, rekao je, između ostalog, ministar Šimunović.
Direktor Službe za zapošljavanje ZDK, Anto Pešić je istakao da će Služba kontinuirano, kao i do sada, pomagati ove projekte, kroz iznalaženje nezaposlenih osoba koje su žele da učestvuju u ovim projektima, kako bi stekli bolje kompetencije i vještine za traženje zaposlenja na tržištu rada.
Direktor kompanije Tisa komerc, Nagib Mujkić je kazao da privrednike ovakvi projekti raduju. „Oni su nužna potreba i vidim da su mnogi tu priliku i iskoristili. Ovakvim projektima pospješujemo brži napredak svake od ovih firmi. Dakle, postajemo konkurentniji jer, na neki način, smo imali priliku da osobama damo priliku da steknu određeno znanje i iskustvo“, kazao je, između soatlog, Mujkić.