Zbog izuzetno visokih temperatura zraka te povećanog broja turista zabilježen je priliv pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći Javne ustanove „Dom zdravlja“ Visoko.
Za 24h zbrinu oko stotinu pacijenata
Prema riječima dr. Mirele Drkić-Popara, rukovodica Službe hitne medicinske pomoći Visoko, iako proteklih dana svjedoče enormnom povećanju temperatura, povećan broj pacijenata ne prepisuju samo tom segmentu. „Moramo imati na umu da je sezona godišnjih odmora, da naši građani iz dijaspore dolaze u posjetu rodbini, a zahvaljujući brojnim znamenitostima grad Visoko predstavlja nezaobilaznu destinaciju za većinu turista u našoj zemlji, zbog čega služba Hitne medicinske pomoći Visoko za 24h tretira i zbrine oko 100 pacijenata čiji su zdravstveni problemi različite etiologije. Zahvaljujući pridržavanju uputa ljekara u ovim toplim danima broj medicinsko-terenskih intervencija na javnim mjestima nije se znatno povećao, ali zbog ubrzanog kretanja i načina života, zbog povećane prisutnosti građana i autoputa koji se nalazi u našoj zoni odgovornosti, medicinsko-terenske ekipe Služba hitne medicinske pomoći Visoko uvijek je na najvišem stepenu pripravnosti“, kaže Drkić-Popara te dodaje da toplina može imati ozbiljan utjecaj na starije osobe i ljude s određenim zdravstvenim stanjima jer, kako kaže, imaju imaju povećan rizik od problema s termoregulacijom tijela što ih čini posebno osjetljivima na štetne učinke visokih temperatura. „Stariji ljudi i osobe s određenim zdravstvenim stanjima mogu biti osjetljiviji na dehidraciju. Visoke temperature mogu pogoršati postojeće zdravstvene probleme, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, bolesti respiratornog sistema i drugih hroničnih stanja, smanjiti imunološki odgovor tijela, te utjecati na djelovanje nekih lijekova čineći ih manje učinkovitima ili povećavajući rizik od nuspojava“, poručila je Drkić-Popara.
Rade u punom kapacitetu
Bez obzira na godišnje odmore, bolovanja ili bilo koja druga opravdana odsustva sa posla Služba hitne medicinske pomoći Visoko, uvijek radi u svom punom kapacitetu. „Iskoristila bih priliku da naglasim da je Služba u proteklom periodu značajno unaprijedila rad nabavkom potrebne medicinske opreme za zbrinjavanje internističkih i traumatiziranih pacijenata, a naše medicinsko osoblje obavilo je sve potrebne edukacije. Nedavno smo uspostavili i mrežu automatskih eksternih defibrilatora u Visokom, a u narednom periodu očekujemo isporuku novog sanitetskog vozila koje će biti opremljeno po tipu kardiomobila. Rezultati unapređenja i reorganizacije Službe definitivno su već vidljivi pa ću sa ponosom istaknuti da smo od 01.01.2023.godine do danas uradili šest reanimacija od kojih su tri potpuno uspješne“, ističe Drkić-Popara.