U našoj zemlji rapidno raste broj osoba oboljelih od raznih vrsta karcinoma, a gledajući brojke, Visoko je jedan od gradova u kojima se zabilježen najveći broj oboljelih po broju stanovnika. Bolest ne bira, ne postoje dobne granice, jednostavno svi su podložni tome. Iz želje da se pomogne osobama koje su prošle ili prolaze liječenje, u Visokom je početkom ove godine osnovano Udruženje žena “Nismo same”.
Udruženje osnovale žene
Ovo Udruženje okuplja osobe oboljele od karcinoma dojke, ali i drugih malignih oboljenja, kao i članove njihovih porodica te sve druge osobe starije od 16 godina koje se žele pridružiti.


Aida Lopo ima 40 godina, udata je, majka dvoje djece, radi kao doktor medicine, specijalista pedijatrije u JU Dom zdravlja Visoko. Prije godinu dana je prilikom samopregleda napipala malu kvržicu na desnoj dojci, za koju u početku nije mislila da je išta ozbiljno, ali se ipak javila ljekaru koji joj je urado UZ dojke i mamografiju i na tim nalazima se konstatuje sumnja na karcinom dojke. Upućena je na Breast Unit u KB Zenici, gdje je urađena biopsija koja je potvrdila da se radi o karicnomu dojke stadij I. S tim nalazom odlazi na Onkološki konzilij koji predloži da plan liječenja započne kemoterapijom, zatim da se uradi operativni zahvat, a potom i zračenje. Prije dvije sedmice je završila kemoterapiju i sad slijedi operacija.


“Udruženje je nastalo kao spontana ideja iz prostog razloga, kad vas zadesi neka bolest onda vas najbolje razumiju oni koji su to već prošli, naravno ne umanjujući podršku i pomoć najbližih, porodice, prijatelja i dragih ljudi. Kad prolazite kroz ovakve faze života onda su vam potrebni svijetli primjeri, neko ko se uspješno izliječio, jednostavno lakše vam je kad znate da možete da se izliječite i da u tome niste sami. Udruženje je formirano od strane žena, većina ih je imala karcinom dojke, ostale se trenutno liječe. Obzirom da je Udruženje tek osnovano, trenutno radimo na promociji Udruženja, kako bi se što veći broj osoba mogao pridružiti. Takođe smo u fazi pronalaska prostorija, pri čemu imamo obećanje Gradske uprave Visoko da će nam obezbijediti prostorije u toku 2023. godine”, poručila je Aida Lopo, jedna od inicijatorica za osnivanje Udruženja.
Briga o zdravlju
Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj promovisanje brige o vlastitom zdravlju, psihičku podršku osobama liječenim od tumora, pomoć na poboljšanju kvaliteta života, edukacija članova, rad na podizanju svijesti opšte populacije o potrebi čuvanja zdravlja, organizovanje javnih tribina i rasprava, okruglih stolova, treninga, radionica i slično.
” Udruženje svojim radom ne samo da će raditi na poboljšanju zdravlja i kvaliteta života svojih članica, dobivanje većih zdravstvenih privilegija, već i na promociji zdravlja, isticanje važnosti preventivnih pregleda i na podizanju svijesti opće populacije o potrebi čuvanja zdravlja. Najveći izazov je prihvatiti dijagnozu i to da bolujete od karcinoma, a zatim kako to da kažete porodici koja dijeli veliki teret brige i obaveze u uspješnom liječenju i koja vam je najveća podrška u svemu tome. Zatim, još jedan jako bitan izazov je kako pomoći ženi da se nakon izlječenja od karcinoma vrati u normalan život, da prevaziđe strah od potrebnih pregleda, da onima koji se trenutno liječe pomognemo da što lakše i uspješno prođu kroz faze liječenja, kao i to da skrenemo pažnju ženama da brinu o svom zdravlju, da slušaju znakove svoga tijela kad nešto nije uredu i da se jave ljekaru, jer nije isto kad se javite u prvom ili trećem stadiju bolesti. Naime, stopa izlječenja je oko 97% u prvom stadiju i stoga je od izuzetne važnosti raditi redovne samopreglede i preglede kod nadležnih ljekara”, dodala je Lopo.