Džinić

Od početka pandemije coronavirusom u Zavidovićima su testirane ukupno 3.577 osobe, prema riječima šefa Higijensko-epidemiološke službe, dr. Benisa Džinića, do sada je potvrđeno 1.209 zaraženih slučajeva na Covid 19. U Domu zdravlja Zavidovići otkriveno je 1.028 slučajeva dok su ostali otkriveni u bolnicama, klinikama ili privatnim laboratorijama koji slučajeve prijavljuju Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Zavidovići.
Najviše zaraženih u martu
-Trenutno su aktivna četiri slučaja zaraženih Covid 19, u smislu obavezne izolacije od 10 dana. Najviše potvrđenih slučajeva je otkriveno u mjesecu martu ove godine, kada smo imali 305 slučajeva. Potvrđeni slučajevi se pregledaju u covid ambulanti, gdje im se daje i terapija tokom izolacije, odnosno za vrijeme perioda zaraznosti za druge osobe-kaže dr Džinić.
Potvrđuje, da je trenutna epidemiološka situacija stabilna, tako da se od 1. juna, po odluci Kriznog štaba ZDK, zdravstvene usluge pacijentima pružaju u punom obimu, odnosno specijalisti iz Kantonalne bolnice redovno dolaze da vrše preglede (hirurg, ortoped, ORL, itd).
Dva tima za vakcinaciju
Vakcinacija na području općine Zavidovići, počela je 11.03.2021 godine.
Prvo su vakcinisani zdravstveni radnici Doma zdravlja Zavidovići, zatim zdravstveni radnici privatnih zdravstvenih ustanova, a potom prioritetne skupine pacijenata.
Do sada je vakcinisano 1.500 osoba u DZ Zavidovići, od toga je 800 osoba primilo i drugu dozu vakcine.
Pacijenti koji se žele vakcinisati se prijavljuju u pripadajućoj ambulanti, gdje se registruju i dobijaju poziv na vakcinaciju u određenom terminu.
-Trenutno oko 500 pacijenata koji su se prijavili da žele vakcinu čekaju svoju dozu.
Vakcinacija se djelimično provodi u DZ Zavidovići u HES službi, kada imamo manji broj doza vakcina. Kada dođe veći broj vakcina, vakcinacija se provodi u prostorijama Prve osnovne škole, kaže dr Benis Džinić.
U procesu vakcinacije direktno učestvuje 10 zaposlenika, odnosno dva tima. U slučaju potrebe spremna je aktivacija još timova, sve u zavisnosti od broja doza vakcina koje pristignu u DZ Zavidovići.
Kako kažu iz pomenute zdravstvene ustanove, jedan od problema koji se pojavljuju je da oko 10 posto pacijenata ne dođe na zakazani termin vakcinacije, ali problem se prevaziđe tako što se pozovu pacijenti koji mogu doći u tom trenutku, tako da do sada nijedna doza vakcine nije odbačena.