Učenici i nastavnici Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj uskoro će dobiti mnogo bolje uslove za održavanje nastave i boravak u školi, zahvaljujući novom ulaganju Vlade Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u iznosu od 250.000,00 KM, saopćila je Press služba.
Unutrašnje uređenje
Trenutno se izvode radovi na unutrašnjem uređenju objekta, koji su podijeljeni na tri tendera, i to: zamjena rasvjete, rekonstrukcija podova i moleraj te rekonstrukcija mokrih čvorova.
Radovi na zamjeni rasvjete su okončani, a škola je dobila novu led rasvjetu u svim hodnicima i učionicama. Izvršena je zamjena svih podova u učionicama, završeni su molersko-farbarski radovi, a ostalo je još da se izvrše farbarski radovi u hodnicima, ali će to biti okončano nakon što budu privedeni kraju radovi na sanaciji mokrih čvorova. U poodmakloj fazi su i radovi na sanaciji mokrih čvorova. Predviđena je zamjena sanitarija u svih 28 toaleta te keramičarski, elektro i molersko-farbarski poslovi, a završetak radova se očekuje do kraja mjeseca oktobra.
Ranija ulaganja
Potrebno je naglasiti da je u prethodne tri godine realizovan projekat energetske efikasnosti, gdje je izvršeno kompletno vanjsko uređenje škole – termoizolacija i fasada, izvršena je zamjena krova na školskom objektu – umjesto salonit ploča ugrađen je lim, zamjena oluka, a dotrajala drvena stolarija zamijenjena je PVC stolarijom. Također, izvršena je rekonstrukcija svih radijatora te zamjena starih sa ventilima sa automatskom termoregulacijom, a objekat gimnazije je dobio i zasebnu toplotnu podstanicu. Za ove potrebe Vlada ZDK-a je izdvojila oko 400.000,00 KM u okviru projekta “Energetska efikasnost u BiH” finansiranog iz kredita Svjetske banke.
“Kada se okončaju radovi u ovoj fazi, objekat Gimnazije će biti u potpunosti renoviran u pogledu enterijera i eksterijera. Ambijent za odvijanje nastavnog procesa će biti mnogo bolji te će učenici, a i nastavno i ostalo osoblje škole, imati odlične uslove za rad”, kaže Maid Goralija, direktor Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj.
Optimalni uslovi
Napominje da će u narednim fazama biti potrebno izvršiti zamjenu starog namještaja te izvršiti nabavku savremenih nastavnih sredstava i pomagala, čime će se stvoriti optimalni uslovi za rad nastavnika, osoblja i 221 učenika, koji su raspoređeni u 12 odjeljenja.
Posvećenost Vlade
Premijerka Amra Mehmedić ističe da je Vlada ZDK-a posvećena unapređenju kvaliteta života u svim sferama u svim jedinicama lokalne samouprave, među kojima je sektor obrazovanja jedan od najvažnijih prioriteta.
“Obrazovanje je izuzetno važno za cjelokupno društvo, a da bi uspješno funkcionisalo učenici i nastavnici moraju imati optimalne uslove za rad. Zbog toga smo opredijeljeni da nastavimo ulagati u školsku infrastrukturu i kontinuirano poboljšavati stanje u sektoru obrazovanja”, rekla je Mehmedić.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA