Na društevnim mrežama postoji mnogo stranica kojima je svrha olakšati prodaju/iznajmljivanje stana/sobe na području BiH, i objave na tim stranicama su besplatne. Mnogi naši sugrađani, zbog posla, školovanja ili ženidbe ili udaje, traže da iznajme kutak za život. U tome im uveliko može pomoći internet stranice poput OLX-a, te facebook stranice koje nude pomoć pri kupovinu ili iznajmljivanju stanova na području Zenice, ali i ostalih gradova u BiH, Naša riječ Zenica ima dugogodišnju praksu objavljivanja besplatnih malih oglasa koje osim u printanom izdanju možete naći i na našoj web stranici i facebook profilu.
Stan na dan
Prema posljednjim informacijama, objavljenim na stranici OLX.ba, možete pretražiti više od 5.000 stanova za unajmljivanje te, suziti taj izbor uz pomoć njihovih filtera po lokaciji, cijeni, veličini i drugim važnim karakteristikama traženog stana. Trenutno na tim i sličnim stranicama, kako smo i mi provjerili, možete uvidjeti kako su cijene šarolike, a na području Grada Zenica, među najtraženijima su garsonijere i jednosobni stanovi, čija mjesečna zakupnina košta od 150 do 300 KM. Na cijenu, naravno, utiče lokacija, ali i uređenje stana.
Za one s dubljim džepom, tu su i stanovi u novogradnji, a njihova cijena mjesečno je i do 800 KM! Tokom pretraživanja web stranica, postoje i ponude stanova na dan, te saznajemo da turisti najviše unajmljuju takve stanove, jer, uzevši u obzir da je noć u skupljem hotelu oko 200 KM, isplati im se platiti najam stana po cijeni od 50 do 100 KM za dan.
Kupovina stana
Cijene stanova u Zenici se kreću od 1.200 KM do 2.000 KM, ako se radi o stanovima starije gradnje. Na cijenu naravno utiču lokacija, spratnost, starost zgrade, stanje u kakvom se stan nalazi (renoviran, opremljen, namješten…). Ponuda je dosta dobra a cijene, kako su mnogi očekivali zbog pandemije i ekonomske krize, nisu padale. Dvosoban stan od 50 do 60 kvadrata, u prvoj zoni, košta od 80 do 100 hiljada KM. Novija gradnja stanova, na području Grada Zenica, pri kupovinu, kreće se, otprilike od 1.500 do 2.100 KM po m2. Najskuplji stan u Zenici, koji smo našli u ponudi, košta 271.000 KM, riječ je o dvoetažnom stanu u novogradnji.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi