U gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona dosad je vakcinisao više od 5.000 osoba što je vrlo mali broj za kanton koji ima oko 400.000 stanovnika. Prioritetno su vakcinisani zdravstveni radnici i osoblje zdravstvenih ustanova, kao i korisnici usluga staračkih domova u Zenici, Žepču, Tešnju i Usori. U narednom periodu prioritet za vakcinaciju će biti hronični bolesnici i osobe starije od 60 godina, a uskoro bi trebala početi i vakcinacija policajaca i novinara, koji su u ZDK svrstani u četvrtu grupu prioriteta.
Prijava građana za vakcinaciju na području Grada Zenice traje više od dva mjeseca. Svi zainteresovani mogu se i dalje prijaviti u ambulantu porodične medicine, odnosno timu porodične medicine kojem pripadaju.
– S obzirom na male količine vakcina koje pristižu u našu ustanovu, tokom prošle sedmice vakcinisane su samo prioritetne skupine, odnosno hronični bolesnici i osobe preko 60 godina u nekoliko porodičnih ambulanti na području Grada Zenice -kažu iz JU „Dom zdravlja“ Zenica i dodaju da nastavljaju pratiti Plan vakcinacije protiv COVID-a 19 u Federaciji BiH, te u skladu s njim vršiti vakcinaciju prioritetnih skupina.