U nedjelju je obilježena 76. godišnjica pobjede nad fašizmom, dan kad je Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.. Dan pobjede nad fašizmom svake godine se obilježava 9. maja, s obzirom na to da označava prijelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Također, 9. maj je i Dan zlatnih ljiljana. Brojne delegacije udruženja koje nastavljaju tradiciju Narodno-oslobodilačke borbe (NOB), te predstavnici Gradske uprave i političkih partija, položile su cvijeće na spomen-kosturnici Papirna u Zenici i tako odale počast svim stradalim.
Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i borca NOR-a Grada Zenica, rekao je da je fašizam u Drugom svjetskom ratu odveo u smrt više od 55 miliona ljudi među kojima je bilo oko 400.000 najboljih kćeri i sinova Bosne i Hercegovine i više od 1.200 žrtava s područja Zenice.
– Porazom fašizma nažalost nisu poražene retrogradne snage i ideja fašizma na ovim prostorima. Njegove stravične posljedice smo ponovo preživljavali u toku agresije na BiH 1992.-1995. godine. Nakon 47 godine mira i blagostanja ponovo je izazvan krvavi rat u kojem je BiH još jednom zasijana grobovima i natopljena krvlju najboljih kćeri i sinova. U ovom ratu bilo je oko 200.000 ljudskih žrtava među kojima i oko 800 naših sugrađana. Obilježavanjem Dana pobjede nad fašizmom, mi odajemo i dužno poštovanje svim antifašistima koji su za tu pobjedu dali svoje živote. Ovaj skup pokazuje da u Zenici živi ideja antifašizma, ideja koja je bila jedna od glavnih vodilja u NOR-u -rekao je Dedić.
– U periodu Drugog svjetskog rata Jugoslavija je izgubila oko milion stanovnika, a od tog broja trećina bila je stanovništvo BiH. Evropa je rekla da se više nikad neće ponoviti fašizam, ali ovdje u srcu Evrope taj se fašizam se ponovo vratio u periodu 1992.-1995. godina. Mi smo se danas okupili da bi na jedan dostojanstven način odali počast svim poginulim borcima -rekao je predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, Vernes Menzilović.