Zbog unutrašnjih oštećenja u zgradi škola, nastalih kao posljedica zemljotresa, Ekonomska škola i Druga gimnazija u Zenici nisu bile u mogućnosti primiti učenike u školske klupe 22. januara. Druga gimnazija nastavu je izvodila online dok je Ekonomska škola dobila dodatnu sedmicu zimskog raspusta. Sanacija je završena, a učenici ove dvije zeničke škole od jučer (ponedjeljak, op.a.) ponovo su u školskim klupama.
Učionice i hodnici pretrpjeli oštećenja

Nada Kajić

Prema riječima direktorice Ekonomske škole u Zenici Nade Kajić, sve učionice i hodnici su pretrpjeli oštećenja u vidu „pukotina između vertikalnih stubova i horizontalnih serklaža“. „O svemu smo već u jutarnjim satima 3. januara obavijestili Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Kantonalnu i Gradsku civilnu zaštitu i poduzeli sve proceduralne korake nadajući se što bržoj procjeni sigurnosti boravka i procjeni nastale štete. Isti dan posjetili su nas premijer Nezir Pivić i direktor KU CZ ZDK Džavid Aličić. Moramo istaknuti da smo sve vrijeme bili u kontaktu s MONKS-om, upriličen je sastanak s ministrom Mirzom Mušijom i pomoćnicom Bernadetom Galijašević koji su promptno reagovali te odmah angažirali firmu koja je već 5. januara bila u školi i izvršila detaljan pregled i procjenu oštećenja. Komisija gradske civilne zaštite procjeni je pristupila nekoliko dana kasnije kao i stručnjak za statičku procjenu“, kaže Kajić istakavši da, iako su željeli što prije sanirati oštećenja i osigurati učenicima i zaposlenicima brz i siguran povratak, sanaciji su pristupili tek nakon stručnih procjena, smatrajući da je sigurnost na prvom mjestu. „Zbog toga je sanacija započela tek 19. januara i biće završena do 26. januara. Naši učenici će se nakon produženog odmora vratiti u školske klupe i započeti drugo polugodište 29. januara, za što smo dobili i saglasnot MONKS-a. Sretni smo što u vrijeme potresa nije bilo nastave i ozlijeđenih, sve drugo je nadoknadivo, pa i tih pet radnih dana za koliko je produžen zimski odmor“, ističe Kajić.
Oživjeli online nastavu
Direktor Druge gimnazije u Zenici Sumedin Aranut kazao je da su dolaskom u školu, 3. januara, zatekli značajna oštećenja na centralnim, nosivim stubovima u svim učionicama i holovima zgrade. „Nakon toga smo posjetili resorno ministarstvo, Kantonalnu i Gradsku civilnu zaštitu te podnijeli određene zahtjeve kako bi nas obišla Komisija za procjenu štete kao i statičar. Posjetili su nas i premijer ZDK, resorni ministar, direktor KU CZ ZDK te smo dobili punu podršku i saglasnost za saniranje nastale štete. Na Školskom odboru donijeli smo odluku da tražimo saglasnost resornog ministarstva da tokom prve sedmica drugog polugodišta nastava bude realizovana online. Radovi na sanaciji počeli su 15. januara, a učenici će se u školske klupe vratiti u ponedjeljak, 29. januara, kako je i planirano i o tome su već obaviješteni“, ističe Aranut te dodaje da su, u skladu sa prijedlogom izvođača radova, nastojali da kvalitetno urade kompletnu sanaciju centralnih zidova unutar zgrade kao i da su, uprkos iznenadnom poslu, zadovoljni urađenim.