U OŠ “Mak Dizdar” Zenica, u petak je svečano ozvaničen početak realizacije projekta “Kao prvo, posadi drvo”. Radi se o projektu sadnje drveća u školskom okruženju i pošumljavanja ogoljenih šumskih površina, a realiziraju ga Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod i škole, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Uprava za šumarstvo i JP ŠPD ZDK.
Pospiješiti svijest učenika o značaju pošumljavanja
„Ova akcija se realizuje u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantonima, gdje postoji ta vrsta interesa. Vjerujem da ćemo, na neki način, i pospiješiti svijest učenika o značaju pošumljavanja planete Zemlje. Ovo će biti kontinuirana aktivnost i uvrštena je u godišnje planove rada svih osnovnih i srednjih škola, te će se realizirati svake godine, u ovom periodu“, rekao je Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, dodajući da će, u okviru projekta, osim sadnje, odnosno pošumljavanja, biti realizovana i edukativna predavanja o značaju pošumljavanja i čuvanja prirodne sredine.


Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić je iskazao zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta. „Ova plemenita ideja sadnje drveća je svakako u obavezi ovog Ministarstva koje, zajedno sa ostalim učesnicima, provodi akciju. Ova inicijativa je samo doprinijela da proširimo našu djelatnost, pogotovo jer su u pitanju škole i što je simbolično povezana sa stradanjima u Srebrenici. Drago mi je da realizujemo ovaj projekat“, rekao je ministar Hadžić.
Ovaj projekat se provodi zahvaljujući inicijativi Jasmina Duvnjaka, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koji je, ranije, primijetio da je u dvorištu jedne zeničke osnovne škole posječeno nekoliko stabala, te je, ističe, kao čovjek i građanin, bio tužan i razočaran jer se takve stvari dešavaju, pogotovo u dvorištu škole. „Odlučio sam, u skupštinsku proceduru, uputiti inicijativu koja će biti vezana za masovno uključivanje omladine, učenika i studenata svih osnovnih i srednjih škola na području ZDK, i studenata Univerziteta u Zenici, u redovnu akciju pošumljavanja. Smatram da je to jako važno, i zbog stvari koje su lokalne, jer znamo koliko je svaka nova sadnica bitna za zrak koji udišemo, vodu koju pijemo, ali i zbog globalne važnosti. Svako od nas bi, a pogotovo mladi naraštaji, trebao, na konkretan način, da utiče na svijest i da imamo brigu i osjećaj za okoliš, i na ovaj način, kroz sadnju i pošumljavanje“, rekao je Duvnjak.
Briga o okolišu kroz timski rad
U OŠ „Mak Dizdar“ Zenica se kontinuirano realizuju brojne ekološke aktivnosti. U ovom projektu, kako je istakla direktorica Škole Amela Numanović, učestvuju svi učenici. „Svaki razred, odnosno odjeljenje će posaditi po jedno drvo. Velika je zainteresovanost naših učenika za ekološke projekte. Učenici vole ovakve aktivnosti, jer je ovo jedan vid razvijanja ekološke svijesti, brige o okolini, a učenici posebno vole zajednički i timski rad“, istakla je Numanović.
Obaveza Javnog preduzeća „Šumsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona“ je da obezbijedi lokaciju za jesensko pošumljavanje na području poslovnih jedinica, sadni materijal za pošumljavanje, stručni nadzor, dio alata za sadnju, kao i dio sadnog materijala za sadnju u školskim dvorištima. Prema riječima Jasmina Devedžića, direktora JP ŠPD ZDK, ukupno će, na području Zeničko-dobojskog kantona, biti zasađene 8.372 sadnice.
„JP ŠD ZDK u okviru svojih redovnih aktivnosti svake godine planira šumsko-uzgojne radove. Završili samo proljetnu fazu za ovu godinu, a trenutno su intenzivirane aktivnosti u jesenjoj fazi, gdje smo pripremili 800.000 sadnica koje će biti distribuisane u 10 općina na području ZDK, prema poslovnim jedinicama, šumarijama. Koristim priliku da pozovem sve građane, nevladine organizacije, udruženja građana, građe, da daju svoj doprinos. Vjerujem da ćemo i ove godine uspješno realizovati sve aktivnosti, a ovo je dobar primjer koji nam daje uvjerenje da se sve aktivnosti trebaju proširiti na sve građane sa područja ZDK“, rekao je Devedžić.
Učešće đaka u ovom projektu će, vjerujemo, potaknuti ih da se i, u budućnosti, kao odrasli ljudi, odgovorno ponašaju prema prirodi i brinu o svojoj sredini.