Učenici osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu ostaju na zimskom raspustu do 7. februara, jer je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport odlučilo da za još jednu sedmicu odgodi početak nastave u drugom polugodištu.
Nadoknada nastave
Odluka je donesena na prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u ovom kantonu.
“Prvu sedmicu ćemo nadoknaditi produženjem nastave u mjesecu junu, a nadoknada druge sedmice će se izvršiti tokom ovog polugodišta, jer ne želimo da s nastavom uđemo duboko u mjesec juni”, rekao je resorni ministar Spahija Kozlić.
Epidemiološka slika
Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je broj zaraženih građana rapidno povećan, ali da taj broj trenutno stagnira te da se očekuje da se u narednom periodu počne smanjivati. Dodao je da produženje raspusta daje određene rezultate i doprinosi sprječavanju širenja zaraze među učenicima i nastavnicima.
“To neće uticati na završetak školske godine, a odluka je korisna i zbog ekstremnih hladnoća, jer i na taj način čuvamo zdravlje djece i nastavnika”, rekao je Jupić.
Žepče i Usora
Naglasio je da se mjere odnose na sve općine, pa tako i Žepče i Usoru, gdje je polugodište počelo 17. januara, prije prve odluke o odgađanju početka polugodišta, ali je izrazio nadu da odvijanje nastave u ovim mjestima neće izazvati dodatno pogoršanje epidemiološke situacije.