Ove godine je 40 djece iz Zenice (2006., 2007. i 2008. godište), otputovalo u dječije selo Pestalozzi u Švicarskoj. Kao i svaki put, učešće je uzelo i šest supervizora, koji su nastavnici zeničkih škola, te predstavnice Udruženja „Naša djeca“ Zenica koje je i organizator same razmjene.


Dječije selo
Pestalozzi je dječije selo u Švicarskoj u gradu Trogenu, gdje djeca iz raznih država imaju priliku da budu dio interkulturalne razmjene. Pastalozzi nudi mnoga iskustva kao što su: nova prijateljstva, upoznavanje nove kulture, život u zajednici, razne radionice, obilazak Švicarske, i mnoga druga iskustva koja ostaju u lijepom sjećanju svakom djetetu.


– Prvi dani boravka su najljepši i najteži u isto vrijeme. Djeca se navikavaju na novo okruženje, istražuju mjesto u kojem se nalazimo, ali se i navikavaju na boravak i funkcionisanje u većim grupama i timski rad. Do sad su na radionicama učili o identitetu. Tokom prvog vikenda posjetili smo dva grada, Konstanz u Njemačkoj i Luzern u Švicarskoj gdje smo imali priliku obići gradove te uživati u slobodnom vremenu -kaže za Našu riječ Adna Kepeš iz Udruženja „Naša djeca“.
Prošle sedmice učenici su imali priliku upoznati djecu iz Švicarske i zajedno s njima radili na različitim zabavnim aktivnostima. Prethodnih dana teme radionica bile su fokusirane na demokratiju. Djeca su u grupama razgovarali o stanju demokratije u Bosni i Hercegovini, izdvajali dobre i loše strane. Također su u St.Gallenu obilježili 15. septembar, Međunarodni dan demokratije. Održana je i prezentacija Bosne i Hercegovine koju su djeca iz Zenice spremala nekoliko mjeseci unaprijed i pokupili su sve pohvale od partnera u dječijem selu Pestalozzi. Prezentacija je bila spoj pjevanja i sviranja, plesa, glume i znakovnog jezika.