Od 2006. godine, kada je osnovano, NHU „Oslonac“ iz Tešnja, u izgradnju 70 kuća i 50 projekata pomoći za osobe u stanju socijalne potrebe iz Tešnja i drugih gradova širom BiH, investiralo više od milion i 400.000 maraka. Zajedničkim sredstvima članova, donatora i Općine Tešanj u novu kuću za samohranu majku sa dvoje djece Nafu Sadiković uloženo je 28.700 maraka.
-Narod mi je govorio idi pitaj „Oslonac“ da mi oni pomognu. I, premišljala sam se. Otišla sam, pitala i oni su došli i napravili mi kuću- kazala je Sadiković.
Predajom jubilarnog 70. objekta, „Oslonac“ je nedavno na prigodan način obilježio i 15 godina postojanja.
-Možemo kazati, hvala Bogu, s obzirom da je prvi projekat predan u junu 2007. godine da je to, na godišnjem nivou pet novih projekata. Urađeno je i 50 pomoći u međuvremenu-kazao je Fuad Šišić, predsjednik savjeta NHU „Oslonac“.
Planovi za ovu godinu su ambiciozni.
-Tri su nova objekta dogovorena za ovu godinu. Jedan je u Visokom gdje imamo partnera iz Visokog i imamo Islamic Relief iz Sarajeva kao partnera, tako da bi tri strane trebale finansirati taj objekat-pojašnjava Šišić.
Uprkos potpisanom ugovoru, ističu u „Osloncu“ učešće svih partnera nije sigurno, pa se nastoje pronaći dodatni izvori finansiranja kako bi svi planirani objektu u ovoj godini bili u potpunosti izgrađeni.