U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Grada Zenica i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti, prošle srijede je obilježena 78. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu. Centralna manifestacija održana je na spomen-kosturnici Papirna.
Nakon intoniranja himne BiH, istaknuto je da su za oslobođenje grada Zenice zaslužne 10. divizija, 7. i 11. krajiška brigade, koje su u noći između 11. i 12. aprila 1945. godine ušle u Zenicu, i oslobodile grad. Prisutnim se obratio i kraćim prigodnim govorom Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja UABNOR-a Grada Zenica, te ukazao na važnost čuvanja slobode koju smo u prošlosti, krvavo stekli.
– Nama se to ponavlja u ciklusima svakih 30-40 godina da neko nasrne na nas. Želi da nam otme ovu našu državu, da nas pokori i da nas drži pod čizmom. Ali, zato smo mi tu, vi koji ste prisutni i koji ćete prenijeti svojoj djeci i svojim unucima šta je to Bosna i Hercegovina, te ko je dao glavu i život za ovu državu -kazao je Dedić.
Manifestaciju na Paprinoj je uveličao o zenički gradski hor Kasiopeja izvedbom dvije pjesme: „Zemljo moja“ i „S one strane Plive“.
Brojne delegacije su istog dana položile cvijeće i vijence žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata, na spomen-obilježju u Stranjanima, kod Osnovne škole „Ahmed Muradbegović“, kao i žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992-1995. godine na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice.