U subotu je na stadionu Bilino polje u Zenici obavljena prozivka nogometaša Čelika. Okupljenim igračima su se obratili koordinator omladinskog pogona Nizah Hukić, predsjednik Upravnog odbora Armin Gafurović i kaiten prve ekipe Fenan Salčinović.
– Trenirat će se više nego što zahtjeva kantonalna liga. Našim igračima neće biti lako igrati protiv starijih nogometaša. Ipak, imamo i neke okolnosti koja ide u našu korist, igrat ćemo svoje utakmice na Bilinom polju –rekao je Hukić te dodao da već sredinom avgusta slijedi prva zvanična utakmica u okviru Kup takmičenja.
Gafurović je poručio mladim igračima da im je ovo jedinstvena prilika da zaigraju za seniorsku ekipu kluba poput Čelika, bez obzira na rang takmičenja.
– Iskoristite tu priliku. Trenutno je najbitnija stabilizacija kluba. Kad su u pitanju sportski ciljevi, sve to ovisi od Gradske uprave. Mi u Upravi i smo dalje samo na obećanjima, čekamo da vidimo šta će se dogoditi –rekao je Gafurović aludirajući na činjenicu da je Gradskoj upravi dat rok do 1. avgusta da potpiše memorandum o saradnji s Čelikom.
Salčinović je rekao da nije niti sanjao da će se naći u ovakvoj poziciji.
– Nadam se da nam političari koji su godinama kupili poene na ovom klubu neće okrenuti leđa. Moj dolazak danas je bio moralna obaveza prema klubu, da podržim projekt mladih momaka koji su došli kada niko drugi nije htio –rekao je Salčinović te dodao na kraju da će informacije o svom angažmanu u klubu objaviti početkom avgusta.
Upravni odbor
Nakon grubog revidiranja stanja duga, Upravni odbor (UO) došao je do zaključka da sa oko 6.000.000 KM, NK „Čelik“ Zenica može izmiriti sve obaveze i biti „čist“ pravni subjekt, bez obaveza prema bilo kome. Više od polovine navedenog iznosa, odnosi se na dugovanja prema Poreznoj upravi, po osnovu doprinosa. Za ovaj dio obaveza postoji mogućnost reprogramiranja istog, međutim, UO je stava da bi bilo mnogo svrsishodnije odmah uplatiti cijeli iznos duga, čime bi bio ispunjen uslov za otpis cjelokupnog iznosa kamate, na koji način bi Klub uštedio značajna sredstva koja bi bilo moguće preusmjeriti u druge obaveze.
Dug prema Upravi za indirektno oporezivanje iznosi oko 210.000 KM, uključujući kamatu, gdje također postoji mogućnost uplate navedenog iznosa glavnog duga, te u tom slučaju otpisa potraživanja kamate.