Jedna od najpoznatijih i najstarijih škola u Zenici, OŠ „Mak Dizdar“ u srijedu je, bogatim kulturno-zabavnim programom, obilježila 95. rođendan. Na samom početku svečanosti, uz nastup Velikog i Malog hora Škole, učenice iz Ic razreda govorile su o školi i porodici, ukazavši da je škola, ustvari, drugi dom, te da u školi nisu važne samo zadaće već i učeničke radosti, druženja, igre i sklapanja novih prijateljstava.
Brojni realizovani projekti
U Školi se mogao čuti dječiji smijeh i vriska, a na licima roditelja i uposlenika Škole vidjeti ponos i osmijeh na njihovim licima.
„Dragi učenici, roditelji, staratelji, uposlenici i prijatelji Škole, hvala vam što ste danas zajedno sa nama, da proslavimo 95. rođendan naše Škole. Svaki korak koji smo napravili, svaki izazov koji smo savladali, svaka generacija koja je prošla kroz naša vrata u ovih 95 godina obogatila je našu ustanovu“, poručila je Amela Numanović, direktorica Škole.
Iz godine u godinu, u ovoj školi ulažu napore da obezbijede što bolje uslove učenicima i uposlenicima Škole za odvijanje odgojno-obrazovnog rada i kako bi je učinili ljepšom i ugodnijom za boravak. Dan škole je i prilika da se sumiraju rezultati ostvareni u proteklom periodu. „U ovoj školskoj godini, uspjeli smo da realizujemo nekoliko projekata koji su značajni za život i rad Škole, kao što je projekat „Za zdravlje se trudi – u formi budi“, zatim projekat ugradnje hidrantske pumpe i vanjskih hidranata, projekat renoviranja toaleta u prizemlju velike škole, kao i razni eko projekti. Također, zahvaljujući donacijama prijatelja Škole i vlastitim sredstvima, uradili smo laminate, postavljene su trakaste zavjese u amfiteatru, biblioteci, zbornici, Maloj školi, u dvije kancelarije i dvije učionice.


Kontinuirani, kvalitetan rad Škole potvrđuju ostvareni rezultati u sferi redovnog odgojno-obrazovnog rada, ali i rezultati takmičenja na kojima učenici učestvuju, te postižu zapažene rezultate. Direktorica Numanović je učenicima, još jednom, čestitala na ostvarenim uspjesima i uručila im zahvalnice, a pohvaljeni su slijedeći učenici: Ayla Sarajlić, Adin Brkić, Almir Meštrić, Ajla Telalović, Harun Salčinović, Haris Plaćo, Ženska košarkaška sekcija Škole, Sekcija prve pomoći, Hana Osmanović, Emma Terzić, Umma Mulahasanović, Umihana Ahmetspahić, te Sajra Kadrić, Nejra Bavrk i Asja Bešić.


Obezbijedili smo komplet dresova, šorceva za naše sportske sekcije, nabavili sportske opreme, karte Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine, te nove knjige za biblioteku. I dalje ćemo nastojati da poboljšamo materijalne mogućnosti Škole, nastaviti da ulažemo u ovaj hram znanja, jer nema vrijednijeg resursa od naših mladih ljudi, niti važnije obaveze od ulaganja u njihov odgoj i obrazovanje“, kazala je direktorica Numanović.
Izuzetni uspjesi učenika
Škola i njeni nastavnici, kao i učenici, mogu biti ponosni na uspjehe sa takmičenja na kojima su učenici postigli značajne rezultate. Ponosna na svoje đake i na uspjehe koje nižu, čestitala im je i poručila da su oni naša nada za budućnost.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju