U vrijeme dok se školovao u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“ u Brezi, Ibrahim Tatar (19) je pohađao i Školu glume u sarajevskom BKC. Uspješno je prošao na audiciji za predstavu „Mladi u doba korone“ koja je rađena u koprodukciji Studio Teatra i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i s kojom je nastupao širom Bosne i Hercegovine. Narednu ulogu imao je u predstavi „Ko smo?“ (BNP) u kojoj je na sceni bio s Lanom Delić. Nedavno je ispunio još jedan cilj, položio je prijemni ispit na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
– Period pripreme je bio jako interesantan. Za prvi krug prijemnog ispita smo trebali pripremiti dva monologa i recitaciju, pri izboru monologa mi je pomogla Lana Delić i cilj nam je bio izabrati monologe pomoću kojih ću istaknuti svoje kvalitete koje me, možda, izdvajaju od ostalih kandidata. Relativno brzo sam pripremio sve što sam trebao na način na koji sam želio. Prijemni ispit je izuzetno iskustvo, u tijelu mi je vladala turbulencija osjećanja, zbog svijesti o važnosti tog dana za smjer u kojem će otići moj život. Ulazak u uži krug je bio jedan korak ka krajnjem cilju, primljeno nas je osam i pred nama je bio rad s profesorima koji će za pet dana donijeti konačni sud o tome ko će svoje školovanje nastaviti na Akademiji. Konkurencija je bila jaka, svako je bio poseban na svoj načini, što je bilo i za očekivati. Na završnom prijemnom ispitu „upalo“ nas je četvero. Sav taj period sam „odbolovao“ jer me popustio stres koji od adrenalina nisam u potpunosti osjetio. Još nisam osvijestio činjenicu da sam ostvario i mislim da neću dok ne počnem ići na predavanja -kaže Tatar i ponavlja da mu je uloga u predstavi „Ko smo?“ mnogo pomogla prilikom priprema i polaganja prijemnog ispita.
– Lana je možda i najveći „krivac“ za uspješan prijemni ispit jer je, prije i poslije premijere, sve svoje znanje i iskustvo dijelila sa mnom kako bi me što bolje pripremila. Osjećao sam satisfakciju kad sam shvatio da me Lana smatra dostojnim svog vremena i truda i stekao sam dojam da je prožima moj prijemni skoro kao da je njen. Drago mi je da nismo imali klasičan odnos „učenik – predavač“ i trenutno u Lani imam prijatelja koji će biti tu, nadam se, čitav život -rekao je Tatar i dodao da je u klasi profesora Admira Glamočaka.
– Trenutno nas je četvero na klasi s tim da će nam se pridružiti još nekoliko kolega poslije drugog prijemnog roka koji je u toku. Zadovoljan sam činjenicom da sam uspio upisati ono što sam istinski želio i ne sumnjam da je to pravi izbor. S nestrpljenjem čekam novu akademsku godinu i vjerujem da ću se snaći u toj promjeni životnog ritma. Trudim se da ne planiram ono nad čim nemam mogućnost potpune manipulacije. Planiram da očuvam svoj lični identitet i da radim na sebi kako bih mogao reći da sam zadovoljan svojim životom -kaže Tatar na kraju razgovora.