Na press konferenciji Sindikata ArcelorMittal d.o.o. Zenica, koja je održana u četvrtak, u prostorijama Sindikata, razmatrana je aktuelna situacija u ovoj firmi i namjera Uprave ArcelorMittal Zenica d.o.o. da pošalje na „čekanje“ posla više od 2.000 radnika.
„Mi smo, 24. aprila ove godine, dobili obavijest od Uprave Kompanije da u junu idemo na “čekanje”. Insistirali smo na više sastanaka da taj problem riješimo u našoj kući, a razgovarali smo i sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, te ga upoznali o toj problematici. Generalni direktor nas je, 22. maja, pozvao da se dogovorimo po pitanju “čekanja”. Stav Sindikata je bio, ostao i ostat će da nikada nećemo podržati „čekanje“, jer to u zakonu ne postoji. Jučer (srijeda, op.a.) smo ponovo pozvani na sastanak sa generalnim direktorom da pokušamo riješiti taj problem. Mi smo, i tada, imali samo jedan stav – da “čekanja” nema. Uprava je, na našu inicijativu, povukla tu odluku, tako da „čekanja“ neće biti“, poručio je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittal d.o.o. Zenica.
Kako je kazao Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK, da nije bilo pritiska Sindikata, odluka o “čekanju” bi ostala na snazi. “Radnici će biti upućeni na korištenje drugog dijela godišnjeg odmora i drastična je razlika. Jasno je koliki bi to pad u primanjima bio, pogotovo u situaciji kada bilježimo drastičan rast troškova života, u situaciji kada Sindikat ArcelorMittala traži i zahtijeva početaka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, čiji je prijedlog Upravi dostavljen krajem aprila”, rekao je Mujkanović, dodajući da je odluka o “čekanju” bila vid pritiska na Sindikat, imajući u vidu predstojeće pregovore o novom kolektivnom ugovoru. “Niti jedan pregovarački sastanak još nismo održali vezano za novi pojedinačni kolektivni ugovor, u kojem je Sindikat, naravno, tražio povećanje plata, naknada, naknada koje nemaju karakter plate i svih ostalih materijalnih primanja radnika. Ovo nije prvi, ovo je 101. put da Uprava prije ili u jeku pregovora priča o nekakvim krizama”, dodao je Mujkanović.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović je istakao da je “problem, zaista, priča oko isteka i potpisivanja novog kolektivnog ugovora”. “Niko od nas neće nikada, na bilo koji način, prihvatiti odrednicu “čekanja”. Sjetit ćete se da ni jedan kolektivni ugovor nije zaključen bez određenih turbulencija. Donekle, a vrijeme će pokazati, mislimo da je ovo i jedan svojevrstan pritisak i na samu državu i da se veže za još neka dešavanja u samoj BiH, a to je priča o Lukavcu… Stvorili bi problem novoj vlasti i to je situacija u kojoj se može tražiti kao mogućnost dodatnih ustupaka. Na Upravi je da demantuje da ovo nema nikakve veze sa dešavanjima u Lukavcu”, rekao je Šatorović.