Prošlog utorka je u Sarajevu održana 76. (vanredna) Skupština JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, neposredno sazvana od Vlade Federacije BiH, na kojoj je donesena Odluka o razrješenju članova Nadzornog odbora. Za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo ispred državnog kapitala, na period do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do najviše tri mjeseca, imenovani su: Ženja Ljubuškić, Damir Okanović, Vedran Kaser, dr.sci. Milenko Obad, Idham Kruško i Edin Hamzić. Za člana Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo ispred privatnog kapitala (grupe dioničara s više od 5 % dionica s pravom glasa) na mandatni period od četiri godine imenovan je Ivan Gržić.
Novi Upravni odbor
– Nadzorni odbor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo je na konstituirajućoj sjednici održanoj 23.08.2023. godine, za predsjednika Nadzornog odbora imenovao Ženju Ljubuškića. Na osnovu prethodne saglasnosti Vlade FBiH, NO donio je odluke o razrješenju generalnog direktora i izvršnih direktora – članova Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo. Nadzorni odbor je za vršioce dužnosti generalnog direktora i izvršnih direktora, na period do okončanja konkursne procedure imenovao Sanela Buljubašića za v.d. generalnog direktora, Fahrudina Tanovića za v.d. izvršnog direktora za proizvodnju, Ediseja Sjerotanovića za v.d. izvršnog direktora za distribuciju, Nevada Ikanovića za v.d. izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu, Sanelu Jurišić za v.d. izvršne direktorice za ekonomske poslove, Amru Ohranović za v.d. izvršne direktorice za pravne poslove i ljudske resurse i Haruna Gadžu za v.d. izvršnog direktora za kapitalne investicije -kažu iz Elektroprivrede i dodaju da je odluke o imenovanju vršilaca dužnosti generalnog direktora i izvršnih direktora – članova Uprave JP Elektroprivreda BiH, Nadzorni odbor donio na osnovu prethodno dobivene saglasnosti Vlade FBiH.
Plaće za juni i juli
Rudarima u Zenici još uvijek nije isplaćena plaća za juni, ali ni za juli te dva topla obroka zbog čega su bili u radničkom neposluhu, ali i organizovali velike proteste u Sarajevu nakon kojih nisu dobili nikakav odgovor od Elektroprivrede.
– Novo rukovodstvo Elektroprivrede BiH je od direktora RMU Zenica zatražilo da dostavi podatke za plate 6. i 7. mjeseca te dva topla obroka. Direktor je dostavio sve spiskove danas (prošli četvrtak, op.a.), a mi se sada nadamo što bržem rješenju i isplati plata u RMU Zenica -istakli su iz Sindikata RMU Zenica te dodali da će nova Uprava Elektroprivrede prvu sjednicu imati danas (utorak, 29. august) a na njoj će, između ostalog, raspravljati i o isplati plaća zeničkim rudarima.
– Čim dobijemo informaciju da su osigurana sredstva za naše plaće i naknade za tople obroke, tražit ćemo od direktora Mensura Hukića da ukine odluku o privremenoj obustavi proizvodnje te da se započnu pripreme za nastavak rada. Sve ovo vrijeme u kojem se nije proizvodilo, nadležne inspekcije obilazile su jamu -zaključili su iz Sindikata RMU Zenica.