Tradicionalni prijem za 170 maturanta iz 11 srednjih škola sa područja grada Zenica koji su sve razrede srednje škole završili odličnim uspjehom, te su oslobođeni polaganja mature upriličen je protekle sedmice u Velikoj sali Gradskog vijeća Zenica.
Kasumović: „Oni su svjetlo ovog grada“
Ovom prilikom gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najboljim maturantima uručio je prigodan poklon, 100 KM i književno djelo „Zeleno busenje“ Edhema Mulabdića, te im čestitao na ostvarenom uspjehu tokom srednjoškolskog obrazovanja.
„Ovi mladi ljudi su svjetlo ovoga grada pa i ove države. To su najbolji učenici koji su oslobođeni i mature. Posavjetovao sam ih da odaberu šta će studirati jer pojedini kadrovi i profesije više nisu potrebni ovoj državi. Oni su najbolji i svaki fakultet, čak i onaj najteži, mogu završiti. Želja mi je, i to sam ih upozorio, da se maksimalno posvete obrazovanju, a Grad Zenica će nastaviti podržavati mlade ljude. Ovo je tradicionalna manifestacija, a ove godine je rekordan broj odličnih učenika na što sam ponosan i sretan“, poručio je Kasumović.
Nagrada za dosadašnji uspjeh
Među maturantima koji su oslobođeni polaganja mature su Elmedina Avdić, maturantica Srednje mješovite škole „Mladost“, te Amina Bajramović i Danis Pojskić, maturanti Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica.
„Završila sam smjer Tekstilni tehničar, a dalje obrazovanje i karijeru ću nastaviti graditi u Zenici. Kada se odlučite da postignete odličan uspjeh, da budete uspješni i imate ciljeve, privatne i školske obaveze nije teško uskladiti i ništa nije prepreka u ostvarivanju tih ciljeva“, kaže Avdić.
„Prijem je nagrada za za sve ono što sam radila tokom ove četiri godine i što sam se trudila. Nisam to radila iz ovih razloga nego zbog svog ličnog gušta i da jednostavno da sama gradim svoju karijeru, uspjehe, a ovo je svakako dodatni motiv da nastavim dalje. Izabrala sam fakultet koji želim da upišem, a vezano je za softversko inžinjerstvo“, ističe Bajramović.
„Prijem i poklon koji smo dobili su nagrada i pohvala za rad i trud koji sam pokazao tokom srednjoškolskog obrazovanja. Odlučio sam da upišem Internacionalni Burč univerzitet, smjer informatika“, kaže Pojskić.