Tradicionalni prijem za 134 maturanta iz 11 srednjih škola sa područja grada Zenica koji su sve razrede srednje škole završili odličnim uspjehom, te su oslobođeni polaganja mature upriličen je protekle sedmice u Velikoj sali Gradskog vijeća Zenica.
Ovom prilikom gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najboljim maturantima uručio je prigodan poklon, 100 KM i književno djelo „Ljetopis“ Mula Mustafe Bašeskije, te im čestitao na ostvarenom uspjehu tokom srednjoškolskog obrazovanja. „Ovi učenici su budućnost Zenice i Bosne i Hercegovine. Imali smo priliku vidjeti koliko je učenika koji su najbolji u svojoj generaciji. Za Zenicu se ne brinem kada imamo ovako pismenu i obrazovanu omladinu. Ovo je skroman poklon grada, ali njima velika pažnja da ih grad prati. I dalje ćemo im omogućiti mnoge stvari kroz njihovo studiranje i zapošljavanje“, poručio je Kasumović.


Učenici generacije su: Nedim Fakić (Druga gimnazija), Malik Halilović (Medicinska škola), Sara Dautbegović (KŠC „Sveti Pavao“), Adi Kadušić (Tehnička škola), Ivica Žepačkić (Mješovita srednja industrijska škola), Alma Hodžić (Srednja mješovita škola „Mladost“), Lamija Abazović (Srednja muzička škola), Amila Đulan (Ekonomska škola), Armin Zlatić (Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje), Muhamed Halilović (Prva gimnazija) i Nermana Fetić (Mješovita srednja škola).


Među maturantima koji su oslobođeni polaganja mature su Nedim Fakić, učenik generacije Druge gimnazije i Muhamed Ormanović, maturant Tehničke škole.

Fakić
Ormanović

“Prve dvije godine školovanja protekle se uredu, u trećoj nas je zadesila pandemija korona virusa i online školovanja, a u četvrtoj smo se vratili u normalu i mogu reći da sam zadovoljan. Dalje planiram upisati fakultet, iako još nisam odlučio koji, ali će biti sigurno nešto što je vezano za komjuterkse nauke”, kazao je Fakić, napominjući da je prijem za maturante podstrek za dalje obrazovanje.
„Završio sam saobraćajni smjer i plan mi je da nastavim fakultetsko obrazovanje koje je vezano za moju struku. Da bi se postao maturant koji je oslobođen polaganja mature potrebno je dosta odricanja, ali uz podršku, prije svega, roditelja, te potom profesora i prijatelja sve je moguće“, istakao je Ormanović.