U cilju pozitivne afirmacije građana, te jačanju patriotskih vrijednosti Udruženje „Baton“ Zenica i Galerija “Preporod” Zenica protekle srijede organizovali su veče saza, poezije i izložbu slika pod nazivom „Elvira Pekić Cvolić-neumorna bosanska heroina“.
Elvira Pekić Cvolić je profesorica likovne kulture i razredne nastave iz Brčkog, pripadnica Armije Republike Bosne i Hercegovine te porodica šehida. Slika i svira saz, a dugi niz godina piše poeziju, te je, do sada, objavila tri zbirke pjesama. „Ljepota je u oku posmatrača i u duši jer, kada posmatram ljepote naše domovine, pustim dušu da priča te tu priču vizuelno predstavim na papir. Snagu za sviranje saza, slikanje i pisanje poezije nalazim u pravilnom organizovanju vremena, a najveći pokretač je ljubav“, kaže Pekić Cvolić.
Moderator i domaćin bio je dr.sc. Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“, a prisutnima su se obratili i Amna Softić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica, mr.sc. književnosti i poetesa Mirela Pehiljagić i prof. historije i umjetnik Fikret Jahić iz Tuzle. „Elvira me posebno kupila i oduševila činjenicom koliko voli Bosnu i Hercegovinu, te kako je oslikava i opisuje na konkretan i patriotski način. Vrši višestruku zadaću i ulogu, gradi kulturu pamćenja koja je jako važna. Svojim djelima želi pokazati da je naš primat da upoznamo našu domovinu, a ne da tražimo nešto tuđe“, ističe Jahić.