Tehnička škola u Zenici osnovana je 1949. godine i uspješno obrazuje učenike za različita stručna zvanja iz tehničkih oblasti, osposobljavajući ih za rad u savremenim kabinetima. Na upisnom roku za školsku 2021./2022. godinu za tri dana su popunili sva mjesta, ovu školu trenutno pohađa 560 učenika od čega su njih 138 učenici prvih razreda.
Zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu, s početkom ove školske godine učenici na raspolaganju imaju i savremeno uređeni kabinet posvećen energetici i automatici. Ranije su uređene CNC laboratorija, ketkem laboratorija i STEM laboratorija.
– Mi već 15 godina imamo javno-privatno partnerstvo sa strateškom firmom Teximp iz Švicarske. Završili smo četvrti projekat po redu koji ima zadaću unaprjeđenja nastave a posvetili smo ga energetici. Kabinet je univerzalno napravljen da se može odvijati stručno-teorijska i praktična nastava. Primićemo se dualnom sistemu obrazovanja da učenici u jednoj laboratoriji osim svojih stručno-teorijskih znanja potvrde to na alatima i uređajima koji su trenutno aktuelni u svijetu -kaže prof. Nezim Grabovica, pomoćnik direktora u ovoj obrazovnoj ustanovi, i dodao da će novouređeni kabinet koristiti učenici elektrotehničari energetike i elektrotehničari računarske tehnike i automatike.
– Svi znamo da su trend obnovljivi izvori energije, i ova učionica ima svoju autonomiju. Ona će biti napajana foto naponskim elementima tako da učenici mogu naučiti sve savremene trendove koji se dešavaju u energetici i automatici. Dočekali smo učenike u modernijim prostorima s ciljem da oni steknu znanja koja su aktuelna, znanja koja su neophodna i ono što je trenutno hit u svijetu -rekao je Grabovica na kraju.