Javni poziv za sudjelovanje u Evropskoj manifestaciji Noć teatra – Noć teatra BiH, koji je upućen ispred koordinatora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) početkom septembra, otvoren je za prijave do 15. oktobra. Noć teatra BiH 2021. bit će organizovana u subotu, 20. novembra 2021. Prijaviti se mogu sva bh. javna, nezavisna i privatna pozorišta, centri za kulturu, instituti, ustanove, udruženja, biblioteke, muzeji, druge umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i svi drugi subjekti koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2021. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.
Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.
– Dvanaesti put po redu BNP Zenica ima čast da koordinira jedinstvenom Noći teatra za BiH u okviru jedinstvene Evropske manifestacije Noć teatra. Zaista se trudimo da očuvamo tradiciju Noći teatra u BiH i uspjeli smo je održati i prošle godine kad su neke zemlje odustale ili su sav svoj program realizovale online. Uslijed pandemijskih uvjeta, mi smo i ove godine ostavili mogućnost online programskih aktivnosti, a sve u želji da iz godine u godinu radimo u poboljšanju i afirmisanju ove zanimljive cjelodnevne i cjelovečernje Manifestacije. Radujemo se ovogodišnjoj Noći teatra i zbilja se nadamo da ćemo imati veliki broj prijava kako bismo u cijeloj Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama uživali 20. novembra u teatarskoj umjetnosti -izjavila je za „Našu riječ“ Merima Handanović, koordinatorica Noći teatra za BiH.
Ovogodišnje zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theatre Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr). Pored svega navedenog uslijed borbe protiv virusa korone, omogućeno je i više prijava putem online aktivnosti.