Muzej grada Zenice nastavlja s izdavačkom djelatnošću. Direktor ove javne ustanove, Adnadin Jašarević, dovršava dva nova stripa iz žanra fantastike „Posljednja majka“ i „Dreamland“ koji će biti objavljeni u izdanju strip magazina pod radnim imenom „Ze strip“. Inspiracija za „Posljednju majku“ je u historijskom naslijeđu Bosne i drevnim Ilirima.
– Glavna junakinja je Mona, ona je ta posljednja majka. Riječ je o jednoj od božica u Ilirskom panteonu. „Dreamland“ naginje američkoj strip estetici super heroja ali su i tu glavni akteri duboko uronjeni u naše naslijeđe. Junaci su Bosanci i Bosanske koji su izvučeni iz našeg stvarnog svijeta u reflektirani zrcalni univerzum u tu zemlju snova „Dreamland“. Uz akcioni dio koji je omladini zanimljiv biće i referiranja na aktuelnu situaciju u našoj zemlji -kaže Jašarević i dodaje da želi kreirati stripove koji će imati svoje posvećenje. Ostali strip autori su: Besir Maglić, Biljana Šafaržik, Zdravko Cvjetković i Faruk Begić, namjera je, prema planovima, objaviti jednu kvalitetnu svesku stripa godišnje u produkciji Muzeja grada Zenice.
– U toku godine izlazi strip o Ilirima, pa će tema biti i srednjovjekovna Bosna. To će biti jedan pristojan magazin u boji koji će se aktuelnim temama baviti na jedan zabavan način -rekao je Jašarević na kraju.