Protekle srijede su predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine posjetili Gradsku upravu Zenice gdje su održali sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem. Jedna od tema sastanka bila je organizacija Evropskog prvenstva u nogometu za kadetkinje (U-17) koje se u periodu od 3. do 15. maja odigrava u Mostaru, Širokom Brijegu, Zenici i Sarajevu. Na terenu Trening centra NS BiH u Zenici će se odigrati pet utakmica.
Predstavnici rukovodstva NS BiH su prezentovali šta je sve do sad urađeno na ovom, za BiH velikom projektu, kao i mogućnosti uključivanja Grada Zenice u organizaciju. Naglašeno je da je ovo jedan od najvećih događaja koji se organizuje u našoj zemlji nakon EYOF-a. Ždrijeb za navedeno takmičenje će biti održan u Sarajevu 5. aprila.
– Grad Zenica je zadovoljan jer će biti domaćin. I do sada se naš grad pokazao kao dobar domaćin i organizator, tako da ćemo sve uraditi da to bude na najvišem nivou -izjavio je nakon sastanka Kasumović i dodao da su razgovarali i u vezi s proširenjem Trening centra NSBiH, te da je usaglašen Aneks Sporazuma.
– Radovi bi trebali početi do kraja ove godine, ali će konačnu odluku o terminu početka gradnje dva nova nogometna terena, oba s prirodnom travom te proširenjem smještajnih kapaciteta za dodatnih oko stotinjak kreveta, restoranskog prostora, konferencijskih sala, donijeti Gradsko vijeće Zenica te Izvršni odbor NSBiH -kaže Kasumović.
Generalni sekretar NS BiH, Adnan Džemidžić, izjavio je da su kapaciteti zeničkog Trening centra trenutno maksimalno iskorišteni.
– Želimo da stvaramo nove nogometašice i nogometaše, a Zenica je naša baza iz koje želimo da sve to započnemo. U našem Trening centru imamo odlične uslove za rad i zato ćemo raditi na njegovom proširenju. Osim toga imamo bitno takmičenje u maju koje će se ovdje održati, a s Gradom Zenicom smo dogovorili detalje kako ćemo raditi na promociji ovog događaja kroz, uključujući širu društvenu zajednicu. Želimo da djecu vratimo na stadione i zajednički ćemo se angažovati da privučemo što više mladih ljudi uz ovaj događaj -rekao je Džemidžić.