Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i direktor društva Braća Karić d.o.o. Zenica Enes Karić potpisali su Ugovor o izvođenju radova na sanaciji krovnih ploha zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Vrijednost radova na sanaciji krovnih ploha zgrade BNP-a iznosi 1.285.055,31 KM, a rok za izvođenje radova je četiri mjeseca od potpisivanja ugovora.
– Bosansko narodno pozorište Zenica je najrespektabilnija ustanova kulture, ne samo u Zenici, nego i šire. Vanjština objekta je bila zapuštena. Veći dio problema smo sanirali, i sad je red da se saniraju i krovne plohe. Osim toga, nabavili smo i dio nove tehničke opreme za rad pozorišta. U svakom slučaju, namjera Gradske uprave Zenica i mene kao gradonačelnika je da Bosanskom narodnom pozorištu Zenica vratimo stari sjaj -kazao je Kasumović.
Enes Karić je najavio da će kompanija Braća Karić raditi na ovom projektu s velikom pažnjom i da njihovo iskustvo u proteklim godinama na istim i sličnim poslovima može garantovati kvalitetno izvođenje radova. Pomoćnica Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je istakla da je Grad Zenica strateški opredijeljen da pripremi i dovede uslove zgrade BNP Zenica u stanje koje zadovoljava sve kriterije za održavanje najvažnijih kulturnih događaja.
– Znamo da se radi o pozorištu koje je bilo najznačajnije u bivšoj Jugoslaviji. Početak je sanacija krova, a nakon toga ćemo sanirati unutrašnji prostor. Za narednu godinu ćemo u saradnji s Bosanskim narodnim pozorištem dogovoriti šta je najprioritetnije kad su u pitanju investicijska ulaganja u zgradu da se uradi. S tim aktivnostima ćemo nastaviti do trenutka kad dobijemo objekat koji je rekonstruisan i renoviran da bude jedan renomirani objekat za sve kulturne radnike, kako u našem gradu, tako i za one koji dolaze iz drugih gradova i država -istakla je Mujkanović.