U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su nedavno startale probe za predstavu za djecu „Avanture malog Zvjezdana“ prema romanu Ludvíka Středa, u režiji Željka Miloševića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Premijerna izvedba ove predstave je najavljena za petak, 3. mart.


Uloge u predstavi imaju članovi glumačkog ansambla BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka, autor muzike je Abidin Čolaković.


– Odrastati srećan velika je, ako ne i najveća vrijednost koju može život da nam podari. Da bi se to istinski i dogodilo, tj. ostvarilo naše srećno odrastanje, potrebno je mnogo lijepih stvari da se sretne i umnoži na raskrsnici vremena u kojem počinje ulica putovanja koju odabere naše djetinjstvo i život. Na tom putovanju svako od nas uči, pa i onda kada preskače lekcije, da se za mnogo toga treba potruditi, a da nam za taj trud i osobnu dobrotu dolaze najljepše nagrade. A šta bi to drugo bilo ako ne ljubav i prijateljstvo. Baš o tome priča naša predstava za djecu „Avanture malog Zvjezdana“. Čin pozorišta je neopterećen ulogom autoriteta predavača. Nasuprot, mi koristimo najjače oruđe učenja – igru i vodimo vas kroz priču o vrlinama koje se spoznaju i stiču, ali i koje uvijek možemo unapređivati. Nadamo se da ćete, dragi mali drugari, iz naše scenske igre, ugrabiti zrno svjetlosti i utkati ga u lijepo i srećno odrastanje. Naš Zvjezdan povešće nas i ukazati na taj put. Put kroz dio njegove ulice djetinjstva -kaže reditelj Milošević.