U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica startao je rad na novoj predstavi „Tri dana“ češkog autora Romana Sikore a u režiji Tanje Miletić Oručević, čija premijera je planirana za 31. maj. Ekipa Naše riječi prisustvovala je jednoj od proba i uvjerila se u odličnu atmosferu koja vlada među članovima glumačkog ansambla.
Crna komedija
Kad je u pitanju sam tekst, riječ je o „crnoj komediji“ a radnja predstave prati priču o čovjeku koji je uspješan bankar, međutim, taj sistem kakav jeste – neoliberalni kapitalizam, ‘pojede’ ga i on završi kao prosjak. Miletić Oručević je posljednji angažman u BNP-u imala u decembru 2015. godine kad je 65. rođendan zeničkog pozorišta obilježen 700. premijernom izvedbom predstave „Sveto S“.
– Zaista mi je drago doći u zeničko pozorište, volim da radim ovdje i volim ovaj ansambl. Već duže vrijeme pratim rad Romana Sikore. Upoznala sam ga u Češkoj, studirali smo u istoj školi kod istog profesora. Napisao je puno dramskih djela koji su dosta izvođeni. Ima vrlo originalan stil, specifičan način na koji bira teme. Ovaj tekst je jedan od novijih-kaže Miletić Oručević a potom dodaje da se radi o vrlo zanimljivom i vrlo aktuelnom komadu.
– Mislim da se ova priča, na neki način, sviju nas tiče. Ali ono što je svima nama interesantno i što sam uvjerena da će i publici biti interesantno, dramski jezik je vrlo neobičan. Nismo imali prilike dugo raditi na takav način. Istovremeno je tekst jako komičan, ima mnoštvo izuzetno duhovitih situacija i mislim da će generalno biti jedna zabavna predstava u pitanju. Ali, s druge strane, tema je jako ozbiljna i suština cijele priče je u stvarnosti vrlo ozbiljna i čak tragična -rekla je Miletić Oručević na kraju razgovora za naš list.
Životni put od vrha do dna
Uloge u predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Siniša Vidović, Adem Smailhodžić, Zlatan Školjić i Snežana Vidović. Dramaturg je Nedžma Čizmo dok je za scenografiju i kostimografiju zadužena Sabina Trnka, muziku potpisuje Husein Oručević.
Muharemović je na početku razgovora istakao da je sretan što ponovno radi s Tanjom Miletić Oručević te da je ova uloga strašno zanimljiva i drugačija od svega što je do sad radio.
– Drugačija je po samom tekstualnom predlošku koji smo dobili, jako zanimljiv stil pisanja. Nas glumce stalno pitaju kako naučite tekst i sad, po prvi put u životu, nakon 50 i više uloga čini mi se da sam sebe pitam kako ću naučiti ovako obiman tekst -kaže Muharemović koji će u predstavi „Tri dana“ igrati glavni lik i dodaje da je do premijere ostalo vrlo malo vremena.
– Ukoliko ne bude nekih dodatnih problema, mi u ovom roku možemo završiti i napraviti dobar posao. Kad je u pitanju moj lik, radi se o čovjeku koji bude na vrhu, dođe na dno. Međutim, ni u jednom trenutku ne gubi optimizam. Riječ je o čovjeku koji svako od nas možda sada jeste ili može postati nekad u skorijoj budućnosti-kazao je Muharemović na kraju.