Krajem mjeseca januara u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počeo je rad na predstavi „Kuća“ autora Benjamina Hasića a u režiji Alena Šimića. Glumci u predstavi su: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Tamara Miličević-Stilić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović.
Rad bez stresa
– Nakon perioda rada sa zeničkim glumcima, mogu reći da sam na skali od 1 do 10 zadovoljan 1.000. Super je raditi s njima, bez stresa, stvari se same poklope. Proces je bio dobar, zanimljiv, našli smo se na istoj liniji što se tiče stvaralaštva. Imao sam super proces i s birokratsko-administrativnom stranom. Nadam se da je i svima njima bilo dobro raditi sa mnom kao i meni s njima -kaže Šimić i potom dodaje da će publiku na sceni dočekati iznenađenje.
Člana glumačkog ansambla Zlatana Školjića je publika u posljednjim godinama mogla vidjeti u predstavama: Pink Moon, Othello, Ukulele jam, 28. proba, Sakati Billy, Žiranti, Sedam strahova, Siročad… Istakao je da je u procesu rada na predstavi „Kuća“ zanimljivo da su i reditelj i dramaturg mlade osobe.
– Imamo zanimljivu predstavu. Igram jednog od dvojice braće koji se zovu Saša i Vanja a koji su ostali bez roditelja. Ovo je priča o njihovom životu poslije toga i kako njihova kuća na kraju završi, najblaže rečeno. Čitava podjela uloga je satkana od domaćih snaga, mlada je ekipa i to me raduje -kaže Školjić koji je dobitnik brojnih nagrada u regionu za svoja glumačka ostvarenja.
– Trudim se da to uvijek bude najbolje što mogu u tom momentu. I za ovu ulogu sam dao sve od sebe da to bude najpreciznije. Najvažnije je da volim svoj posao a onda sve samo nekako dođe. Nakon što je popustila pandemija i pozorište se vraća u punom svjetlu, izuzetno sretnim me čine pune sale -rekao je Školjić na kraju.
Dvije premijerne izvedbe
Premijerne izvedbe su planirane za prvu polovicu mjeseca aprila, na prostoru Velike scene BNP-a. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka, muziku potpisuje Mirza Rahmanović a za scenski pokret je zadužen Thomas Steyaert. Inspicijent je Sabina Glogovac, producent Miroljub Mijatović, izvršni producent Denis Krdžalić a lektorica Merima Handanović. (D. Jurišić)