Zenica 20. marta 2021. godine obilježava 585. rođendan. Tim povodom, razgovarali smo sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o temama koje su od značaja za Zenicu i njene građane.

Život u uslovima pandemije
NR: Već godinu dana živimo u uslovima pandemije i sve što smo ranije imali i na što smo navikli, djelimično ili potpuno, se promijenilo. Šta je u Gradu Zenica obilježilo ovu godinu?
KASUMOVIĆ: Zasigurno je pandemija koronavirusa donijela potpuno drugačiji način življenja, promijenila je našu svakodnevnicu i sve ono na šta smo do njenog dolaska navikli. Nema sumnje da još ima mali broj građana koji smatra da korona virusa i nema. Osim toga, evidentno je kako je ova situacija dosta utjecala i na mentalno zdravlje građana. Međutim, uvjeren sam kako će ovo sve proći zbog čega pozivam građane da budu strpljivi, a posebno da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera.
NR: Smatrate li da su Gradska uprava, Civilna zaštita, javne ustanove i preduzeća u ovim uslovima prilagodile svoj rad i uspjele ostati uspješan servis građanima Zenice?
KASUMOVIĆ: Gradska uprava sve vrijeme, još od prošle godine kada je počela pandemija, poduzima niz mjera poput skraćivanja radnog vremena i uvođenja drugih načina komunikacija s građanima. Konstantno tražimo rješenja kako bi udovoljili zahtjevima građana i u tome zasad uspijevamo. Iako je sve to teško jer su građani navikli da imaju direktan pristup svakoj službi, Gradska uprava se maksimalno trudi da ispoštuje njihove zahtjeve i omogući im komunikaciju sa službama. S tim u vezi, svakodnevno se, u holu Velike sale Grada Zenica, vrši prijem građana, a prema utvrđenom rasporedu službi. Također, Civilna zaštita grada Zenica predano je radila na dezinfekciji grada i haustora, a što je definitivno doprinijelo sprečavanju širenja korona virusa.
NR: Privreda, poljoprivreda, ugostiteljstvo… su pretrpjeli velike gubitke tokom pandemije. Koliko je Gradska uprava uspjela, mjerama koje su usvojene, olakšati i umanjiti ove gubitke?
KASUMOVIĆ: Grad nema nadležnosti nad privredom. Uprkos tome, smatram da smo najviše uradili kao jedna lokalna zajednica. Tokom pandemije smo oslobodili sve one koji plaćaju razne takse za korištenje poslovnih prostora, kako bismo im smanjili namete i na taj način pomogli da lakše prevaziđu posljedice virusa koji je pokorio svijet i ostavio nesagledive posljedice u svim segmentima života. Kada govorimo o poljoprivredi, nikada veći poticaji nisu bili ni za sjetvu ni za otkup. Primjera radi, završena je podjela oko 150 tona poljoprivrednih proizvoda, odnosno tržišnih viškova koje smo otkupili od naših poljoprivrednih proizvođača, a iste podijelili ugroženim kategorijama stanovnika Zenice.
Asfalt i do najudaljenije mjesne zajednice
NR: Putna komunikacija koja spaja ruralna područja sa gradskim je u velikoj mjeri izgrađena, možete li nam reći koliko kilometara puta je asfaltirano/betonirano i koliko naselja je po prvi put dobilo put/cestu?
KASUMOVIĆ: Ostalo je još rekonstruisati put prema mjesnoj zajednici Pepelari. To je jedino preostalo selo koje nije asfaltom povezano sa gradom. To sam obećao i bit će završeno. Nažalost, u 2021. godini nećemo moći nastaviti tempom kakvim smo ranije radili, a isključivi razlog je pad prihoda u budžetu. Mora se znati da smo vratili 24 miliona duga, da se nijednu marku za protekli period nismo zadužili iako su svi ostali nivoi, gradovi i općine to učinili. Ostaje nam da krenemo sa još većim uređenjem gradske infrastrukture i radimo na tome. Kada sumiram dosadašnje aktivnosti, moram biti ponosan na činjenicu da smo, kada je u pitanju rekonstrukcija i investiciono održavanje putne mreže, samo tokom 2020. godine u cijelosti realizirali 58 ugovora o izvođenju radova u ukupnoj vrijednosti preko četiri miliona KM. Asfaltirano je oko 46 kilometara cestovne mreže na području cijele Zenice.

KASUMOVIĆ: Zamolio bih građane, dok se ne izvrši vakcinacija, da poštuju sve mjere nadležnih kako bismo zajednički dobili i ovu bitku. Gradska uprava, nažalost, nije nadležna za nabavku vakcina, a da jesmo, vjerujte, dosad bih već nabavio određene količine vakcina da se rizične kategorije građana imuniziraju. Pozivam svoje sugrađane na odgovornost, da izdrže još malo i bez sumnje je da ćemo na kraju sve to pobijediti. Izdržali smo i gore.

Kreće realizacija značajnih projekata
NR: Budžet za ovu godinu je 62,8 miliona KM. Kako se moglo čuti, veliki dio budžeta ići će na infrastrukturne projekte, te je okarakterisan kao razvojni. O kojim projektima je riječ?
KASUMOVIĆ: Budžet ne samo da je razvojni, nego i socijalni, stabilizirajući… Podsjećam, Grad je još uvijek dužan 40 miliona KM, odnosno neko ga je zadužio. Međutim, imamo u planu realizaciju brojnih projekata čiji je cilj unaprjeđenje života svih građana Zenice. Pored spajanja Pepelara asfaltom, krećemo u izgradnju nove zgrade Gradske vijećnice, rekonstrukciju Trga BiH sa tri etaže podzmenih garaža. Ove godine, također, planiramo da se završi projekt izgradnje mosta u Blatuši. Želja nam je spojiti dvije obale rijeke Bosne kako bi donekle smanjili saobraćajne gužve koje se u pojedinim vremenskim intervalima stvaraju u gradu. U naredna tri mjeseca otvoriti ćemo most koji povezuje Drivušu sa autocestom A-1 i putem M-17. Radi se i projekt modernog Aqua parka, zatim regulacioni planovi, odnosno uređenja centralne jezgre grada Zenice – Trga Alije Izetbegovića, sa podzemnim garažama kapaciteta 1.700 mjesta, te njegovo spajanje sa Starom čaršijom… Osim toga, kapitalni projekt kojeg uskoro otvaramo je “Toplana Zenica”. Time stavljamo tačku na dugogodišnji problem grijanja grada kojeg sam zatekao. Ove godine kreću još dva značajna projekta i to tretman otpadnih voda, vrijedan preko 40 miliona maraka, a pokreće se i projekt “Plava voda”. Veliki kapitalni projekt bez marke zaduženja je i gasifikacija Grada Zenica. Ove godine planiramo da od Kanala, preko bolnice i Hamide, gasovod dovedemo do svih naselja na desnoj strani grada. Drago mi je da će doći i do realiziranja projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, pod uslovima koje smo nudili i prije godinu dana. Dakle, ovo je samo još jedna potvrda da Grad ništa nije kočio. Naprotiv. Zenica je “Zeleni grad” i ove godine ćemo pokrenuti aktivnosti na utopljavanju ne samo zgrada nego i privatnih objekata. Želja nam je putem projekta davati subvencije građanima koji će mijenjati kućna ložišta. Osim toga, EBRD je na našu inicijativu ponudio eksperta za javni prijevoz Grada Zenice. Nažalost, “Zenicatrans” zbog kriminala koji se tamo godinama dešavao i zbog politike koja je spriječila njegovu revitalizaciju ne postoji. Sada idemo na varijantu da na gradskim linijama budu ekološki autobusi, na plin ili struju.

KASUMOVIĆ: Svim građanima čestitam 585. rođendan grada, u vjeri i nadi da ćemo svi uspjeti pobijediti pandemiju, sačuvati zdravlje i ostati grad dobrih ljudi. U zdravlju, rahatluku i sreći da svi zajedno dočekamo i naredni rođendan. Neupitno je, Zenica ide putem razvoja i prosperiteta. Najprije smo uložili mnogo energije i truda da bismo grad stabilizirali, a sada idemo ka njegovom razvoju kakav je davno zaslužio. Još jednom, Zeničankama i Zeničanima želim sve najljepše povodom rođendana grada, uz obećanje da nastavljamo voditi Zenicu evropskim putem.

Sve sam to nudio i Zenicatransu, međutim Sindikat se odlučio na stranačko reagovanje i preduzeće je na kraju uništeno. Izabrat ćemo, sa EBRD-om, najbolju kompaniju, oni će dati zeleni kredit i da se to konačno riješi. Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” dobilo je naredbu da napravi projekt izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na Smetovima. Nažalost, bez toga ih ne možemo razvijati. Apsolutno sam svjestan da je to skup projekat ali krenuti ćemo u tu realizaciju. Završili smo i projekt žičare za Smetove, međutim on je također skup i iznosi od 25 do 30 miliona KM. Vidjet ćemo šta je prioritet, saslušati mišljenja građana i šta ćemo i kada raditi. Nažalost, prinuđeni smo vraćati kredite umjesto Kantona, budući da je GGM njihov, zbog čega trpe brojni drugi projekti važni za Zeničane.
NR: Uskoro se očekuje i otvaranje nove toplane. Hoće li Zeničani iduću zimu dočekati bez straha od kvarova na starim kotlovima?
KASUMOVIĆ: Naglašavam da smo i ovaj problem riješili bez marke zaduženja. Pozivam građane da se krenu vraćati na sistem daljinskog grijanja jer je on najisplativiji. Narednih sedam godina cijena će biti ista, imati će sigurno i ekološki prihvatljivo grijanje. Preko 90 posto će biti manje zagađenje u gradu jer dosad se skoro 200.000 tona uglja u sezoni sprži, grad je pun SO2 što je vrlo opasno. I ova pojava, također, će postati prošlost za Zeničane. Stari kotlovi konačno odlaze u zasluženu penziju, a građani Zenice više neće morati strahovati kako će na minusima ostati bez toplih radijatora.