Članovi Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ Zenica nedavno su organizovali pohod na najviši vrh Balkana, Musalu u Bugarskoj. Kako su istakli u svoj izvještaju, prvi dio puta do početne tačke za uspon na Yastrebets (2.369 mnv) su proveli u 30 minutnoj vožnji žičarom.
– Laganim koracima, već nakon sat vremena i 3,60 km stigli smo na prvo jezero gdje smo napravili pauzu za doručak. Potom smo pošli prema Ledenom jezeru u dužini od 2,40 km i nešto jačim usponom koji je trajao oko 2 sata. Tu smo napravili kratku pauzu i nastavili prema vrhu na koji stižemo za četrdesetak minuta. Ekipa od 27 članova uspješno je ispenjala najviši vrh Bugarske i Balkana Musalu 2.925 metara nadmorske visine. Poslije kraćeg slikanja vrijeme se počelo kvariti i gromovi koji su se čuli u daljini natjerali su nas da skratimo vrijeme na vrhu i krenemo sa silaskom -kažu iz Vedra i dodaju na kraju da su u povratku uživali u pogledu na Rilska jezera.
Čestitke svim učesnicima Vedre kolone na osvojenom najvišem vrhu Balkana, a posebno onima koji su prvi put ostvarili ovakav uspon.