Poslovne zone su jedan od instrumenata podsticaja i razvoja poduzetništva i razvoja privrede, a Poslovna zona Zenica 1, svojim izgledom, ambijentom, brojem preduzeća koja posluju i brojem uposlenika koje zapošljavaju kao i stalnim razvojem i unapređenjem iz godine u godinu pokazuje da je uspješan primjer poslovanja.
Poslovna zona sa 130 firmi i 1.700 zaposlenih
U Zenici djeluje nekoliko instrumenta za razvoj i unaprjeđenje poduzetništva pa su tu aktivni instrumenti razvoja osim Poslovne zona Zenica 1, Zenička razvojna agencija ZEDA, Biznis inkubator Zenica (BIZ) i TechnoPark Zenica, te Centar za razvoj poduzetništva – BusinessPoint.

Pašalić

„Kako bi osigurao adekvatnu komunalnu, energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, Grad Zenica je proteklih godina izdvajao značajna budžetska sredstva za rekonstrukciju postojeće infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1 ali i za izgradnju novih infrastrukturnih objekata i to kontinuirano nastavlja raditi. Analiziramo sve segmente koje je moguće unaprijediti i omogućiti privrednicima što povoljnije poslovanje, te iz godine u godinu unapređujemo poslovni ambijent“ rekao je Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.
Projekat Poslovna zona Zenica 1 je važan iskorak u afirmaciji lokalne samouprave i pionirski poduhvat operacionalizacije ideje lokalnog ekonomskog razvoja. Strateški cilj Projekta je pokretanje procesa produktivnog zapošljavanja kroz prestrukturiranje zeničke privrede, koja se gotovo u cjelosti oslanjala na Željezaru Zenica. Odabrani put u prevazilaženju krize je, prije svega, stvaranje prostornih i drugih preduslova, koji daju šansu radu i produktivnom zapošljavanju u drugim/novim oblastima i u različitim organizacionim oblicima.


Zona obuhvata površinu od ukupno 336.427 m2, od čega je 92% već u funkciji privrednih subjekata. Ostatak slobodnih površina i oblik parcela se može prilagoditi spefičnim potrebama investitora. Analizirajući postojeće stanje i limitiranost Poslovne zone Zenica 1, Grad Zenica ubrzano radi na pripremi novih zona na dvije lokacije – Poslovna zona Banlozi i Poslovna zona Antena 1.


Privredne aktivnosti unutar Poslovne zone su raznolike prirode, s tim su da među najvećim preduzećima: RMLH, ZE-STEEL, ITC, FE-METALL, BRAĆA KARIĆ i TREASURE. Primarna namjena Zone su proizvodne djelatnosti. Poslovna zona je locirana između poslovnog kompleksa ArcelorMittala i grada, pri čemu je infrastrukturna mreža naslonjena na mrežu infrastrukture ArcelorMittala i ima odličnu povezanost sa željezničkim saobraćajnicama u BiH, što omogućava jednostavan protok robe. Gradska magistrala (GGM) sa kružnim tokovima omogućuje direktni pristup Poslovnoj zoni Zenica 1 sa magistralnog puta M-17 i koridora Vc – autoceste.
Danas u Poslovnoj zoni Zenica 1 djeluje oko 130 preduzeća sa oko 1.700 zaposlenih.
Motivacija za mlade poduzetnike
Grad Zenica i Agencija ZEDA su protekle dvije godine u saradnji sa partnerima i finansijerima: EU (projekat „iNnovaNet“) i FMRPO (projekat “Unapređenje poslovne infrastrukture u Poslovnoj zoni “Zenica 1” kroz program „Izgradnja poduzetničkih zona“) u dvije odvojene faze radili na projektu renoviranja i adaptacije ANEKSA B zgrade TechnoParka, te će Grad Zenica i Agencija ZEDA 20. marta tekuće godine upriličiti Svečano otvorenje ovog objekta čime će Poslovna zona Zenica 1 dobiti još 35 poslovnih prostora namijenih početnicima u poslovanju odnosno start-upima. To će značiti proširen kapacitet Biznis inkubatora Zenica sa 44 na 79 kancelarijskih i radioničkih prostora što će biti velika odskočna daska za one koji počinju poslovanje i realizaciju svojih poslovnih ideja, te na taj način kreiraju radno mjesto sebi i drugima čime Grad Zenica i Agencija ZEDA motivišu i stimulišu mlade ljude da ne čekaju na radno mjesto nego da ga sami kreiraju.