koronavirusa u 2020. godini zatvorila je brojne kulturne ustanove širom svijeta. Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) zbog trenutnih preporuka Kriznih štabova svoje predstave smije izvoditi tek pred 70 gledalaca.
– Na poslovnom planu, u uslovima u kojima smo živjeli i preživjeli 2020. godinu, trebam biti zadovoljan. Kuća na čijem sam čelu od marta 2020. godine u uslovima koje smo imali realizirala je dosta toga – XIX Festival bosanskohercegovačke drame ONLINE, potom četiri premijere od početka nove sezone. Zadržali smo kontinuitet u radu i raznovrsnost repertoara -kaže direktor BNP-a, Miroljub Mijatović, a potom se osvrnuo na predstavu kojom je obilježen 70. rođendan zeničkog pozorišta.
– Svuda u svijetu, pa tako i u našoj zemlji, svi projekti koje zovemo „ansambl predstavama“ i koji prilikom izvedbe imaju veliki broj učesnika na i oko scene, trenutno se ne izvode. Upravo takva je i predstava „Ukulele Jam“. Da bi se ponovo izvodila potrebno je mnogo toga, a prvenstveno mislim da treba da nam se desi famozna vakcina koja će i publici i učesnicima obezbijediti ono što jeste njen zadatak -rekao je Mijatović i zaželio svima puno zdravlja u novoj godini.
– Želje za novu, 2021. godinu su da svi budemo sigurni što se tiče virusa, da napokon i stanovnici BiH imaju vakcinu, da budemo i ostanemo zdravi, da pozorišta rade i da publika bez straha dolazi da pogleda ono što im mi pripremamo i da umjetnici na sceni napokon slobodno zaigraju -zaključio je Mijatović.