Udruženje poslodavaca Zenica uspješno je implementiralo projekat „Ja radim odmah nakon škole“ (I work right after school), finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Projekat je osmišljen s ciljem promocije ženskog poduzetništva i deficitarnih zanimanja u prehrambenoj industriji, fokusirajući se na profesije kuharice, slastičarke i pekarke u Zeničko-dobojskom kantonu.
U projektu učestvovale četiri mješovite srednje škole
Tokom realizacije Projekta, Udruženje poslodavaca Zenica je aktivno sarađivalo sa četiri mješovite srednje škole: Mješovita srednja škola Zenica, Mješovita srednja škola Kakanj, Mješovita srednja škola Zavidovići i Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ u Olovu te sa osnovnim školama širom kantona. „Nekom našom analizom, primijetili smo da se vrlo malo učenika upisuje na ova zanimanja dok, s druge strane, ugostiteljski sektor vapi za ovim zanimanjima. Projekat je uključivao više aktivnosti, a jedna od aktivnosti, na kojoj se bazira Projekat, jeste upravo promocija ovih deficitarnih zanimanja. Kada kažemo kuhar, slastičar i pekar, u ZDK samo Mješovita srednja škola u Zenici nudi obrazovanje za zanimanje slastičar, a kada su upitanju druge općine, samo se nudi kuhar dok u nekim gradovima u ZDK nema uopće zanimanje kuhar. Trenutno nigdje u zdk djeca se ne obrazuju za zanimanje pekar i trenutno nema uopće ponude za zanimanje konobar te će ove godine Mješovita srednja škola Zenica pokušati upisati jedno odjeljenje za ovo zanimanje“, kaže Adela Mehinagić, koordinatorica Projekta.
U saradnji sa predstavnicima škola te uspješnom poduzetnicom, bh. masterchefom Senkom Zahirović, izrađena su četiri promotivna videa koja su snimana u školi i na praksi, a potom su redovno prikazivani u srednjim školama i tokom profesionalne orijentacije u završnim razredima osnovnih škola, uključujući prezentacije roditeljima. „Uradili smo i anketiranje učenika osnovnih škola devetog razreda kako bi vidjeli kakav je interes djece za upisivanje na ova zanimanja te kakvo je mišljenje roditelja. Na tom našem uzorku pokazalo se da, od 98 ispitanika, njih 43% smatraju zanimanje privlačnim dok 57% ne smatraju ova zanimanja privlačnim. Također, uzeli smo uzorak od 43 roditelja i od njih 50% ova zanimanja smatraju prosperitetnim, a 45% ne smatraju. Na pitanje da li biste preporučili upis u srednju školu za ova zanimanja svom djetetu, 28% je odgovorilo pozitivno dok čak 72% su odgovorili da ne bi preporučili. To nije iznenađujuće jer još uvijek postoje predrasude da su ova zanimanja manje vrijedna“, kaže Mehinagić istakavši da u Zavidovićima prošle godine nije bilo upisano niti jedno dijete za ova zanimanja, međutim, po nekoj internoj anketi iz Mješovite srednje škole, ove godine oko 15-ak učenika je pokazalo interesovanje. „Nadamo se da je promocija prikazala ova zanimanja kao atraktivna jer su, prema našem mišljenju, ovo ipak zanimanja sa kojima možete raditi bilo gdje u svijetu“, ističe Mehinagić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju